Политика

Борисов събра министрите и наредиха: Русия незабавно да освободи моряците и корабите

Борисов събра министрите и наредиха: Русия незабавно да освободи моряците и корабите

съветzx860y484_3353182

 

 

 

Правителството на България призова Русия да освободи задържаните в неделя украински моряци и плавателни съдове.

 

 

 

Това се посочва в позиция на Съвета по сигурността към Министерския съвет, който проведе заседание под ръководството на министър-председателя Бойко Борисов. Темата на съвета е била сблъсъкът между украински и руски кораби в района на Керченския пролив и Азовско море.

 

 

 

 

 

В позицията се посочва, че опасното нарастване на напрежението в Азовско море през последните дни е довело до задържане на украински кораби и техните екипажи, както и до раняване на украински военнослужещи.

 

 

 

Съветът по сигурността счита, че тези действия от страна на Руската федерация са недопустими.

 

 

Посланикът на Украйна у нас: Русия е готова да ни нападне всеки момент

Посланикът на Украйна у нас: Русия е готова да ни нападне всеки момент

В Керченския проток имало провокация от Русия, а не от Украйна

 

 

 

 

„В интерес на всички е Руската федерация и Украйна да проявят сдържаност, а напрежението да бъде преодоляно с диалог. Призоваваме руските власти да освободят незабавно задържаните плавателни съдове и техните екипажи.

 

 

 

 

 

Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив в съответствие със задълженията на руската страна съгласно действащото международно право“, пише още в позицията.

 

 

 

 

От правителствената пресслужба посочват, че Съветът по сигурността към МС ще продължи да следи внимателно ситуацията, включително в тясно сътрудничество с партньорите в ЕС и НАТО.

 

 

 

 

 

Позицията на българското правителство се присъединява към призивите на страни от ЕС и НАТО за сдържаност в района и освобождаване на задържаните украински моряци и плавателните съдове.

 

 

 

 

 

 

Вчера в рамките на брифинг по повод посещението на полския президент у нас Анджей Дуда, българският държавен глава Румен Радев също призова за диалог и мирно разрешаване на конфликта в Азовско море.

 

 

 

 

Припомняме, на 25 ноември сутринта се разигра сблъсък между украински и руски военноморски сили на Керченския пролив. Впоследствие се разбра, че няколко моряци са пострадали и се намират в болнично заведение, а останалите са задържани от руските сили за сигурност.

 

 

 

 

 

Руското външно министерство обвини Украйна в умишлена провокация с цел претекст за нови санкции срещу Москва. Министерството на външните работи на Русия обвини Украйна, че е координирала със САЩ и ЕС „планирана провокация“ за налагане на нови санкции срещу Москва.

 

 

 

 

 

От своя страна Украйна счита инцидента за съзнателна провокация, с която Кремъл цели да установи пълен контрол върху Азовско море.

 

 

 

 

Свикани бяха извънредни срещи на НАТО и Съвета за сигурност на ООН. Постоянният съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще проведе специална сесия във Виена, за да обсъди „агресията на Русия срещу Украйна“.

 

 

Нюз БГ

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024