Европа

Ден на непредсказуеми протести във Франция с масови блокади! Мъж с граната поиска среща с Макрон

Ден на непредсказуеми протести във Франция с масови блокади! Мъж с граната поиска среща с Макрон

 

big_1353

 

 

 

Ден на непредсказуеми протести очаква Франция. Хиляди хора ще се съберат в Париж, а се очакват и блокади на основни пътни артерии. Айфеловата кула ще бъде затворена за посетители, а има призиви в социалните мрежи и за блокиране на централния площад „Конкорд”.

 

 

 

Нощта доведе до ескалация на напрежението, след като радикал обяви, че ще взриви граната на бензиностанция, ако не се срещне с президента Еманюел Маркон. Мъжът беше задържан след няколко часа преговори с полицията.

 

 

 

Не е ясно каква е принадлежността му към Движението на жълтите жилетки, което продължава да съществува без ясно изразени лидери и говорители.

 

 

 

 

Започнало като реакция срещу високите цени на горивата, негови представители вече предявяват социални и политически искания, свързани с цената на живота, действията на президента Макрон и правителството му и т.н.

 

 

 

 

 

 

Няма обаче едно обединяващо всички искане, изпълнението на което да е сигурно, че ще свали напрежението, отбелязва кореспондентът на bTV Новините в Париж Десислава Минчева. Очевидно е, обаче, че сме свидетели на недоволството на французите с ниски доходи от решенията на властта, подкрепяна от французите с високи доходи.

 

 

 

На този фон, фалшиви новини около „Жълтите жилетки” не липсват. Протестите миналата седмица бяха изключително масови, но за дезинформаторите това явно не е достатъчно и в социалните мрежи се тиражират снимки с огромни множества… които обаче са от ръгби мачове, митинги след атентатите от преди няколко години или от по-стари демонстрации.

 

 

/ Бтв

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024