ОБЩЕСТВО

Психодесни и украинци на протест пред „комунистическата елха“ на посланик Макаров (ВИДЕО)

Психодесни и украинци на протест пред „комунистическата елха“ на посланик Макаров (ВИДЕО)

 

 

protest_elha_makarov

 

 

Шепа психодесни нашенци и украинци се събраха днес в 15 часа пред  новогодишната елха до храма „Св. Неделя”, която руският посланик Анатолий Макаров подари преди дни на софиянци от името на правителството в Москва.

 

За необичайната акция информира кафявият сайт „Фактор“… Ето какво още четем в него:

 

 

 

 

 

Акцията им е протест срещу агресивната руска политика. Гражданите поискаха свобода за арестуваните в Керченския залив украински моряци. Недоволните от политиките на Кремъл развяха украинското знаме и плакати с искане „Стоп на руската агресия”, видя репортер на Faktor.bg. Символично пред елхата бяха поставени корабчета от хартия, на които са изписани имената на незаконно арестуваните моряци. Редом до играчките пък бяха закачени листовки срещу руската агресия.

 

 

 

Организацията на мирния граждански протест е станала по интеренет, заяви един от инициаторите Александър Малинов. Според него са се включили и туристи от Украйна, които за празниците гостуват в София. На мястото на протеста първо се появиха двама полицаи от СДВР, които започнаха проверка на  документите за самоличност на участниците в акцията. Органите на реда получили сигнал на тел. 112. Според тях проявата била незаконна, защото нямало постъпило предварително уведомление в Столична община. По-късно се появиха още няколко униформени, с къси автомати. Те започнаха да прибират плакатите.

 

 

 

 

 

От няколко дни

недоволството в социалните мрежи

срещу подаръка на руското правителство е изключително голям. Софиянци го определят като данайски дар и гавра с българските традиции. Скандално според тях е и мястото. Преди близо 100 години храмът е взривен от терористи комунисти по нареждане на съветските болшевики. Над 250 са жертвите и ранните от атентата българи.

 

 

 

 

Жестът на Макаров пък се приема като изключително недипломатичен, тъй като поне от 30 години българите  украсяват коледно, а не новогодишно дърво и очакват Дядо Коледа, а не измисления от болшевиките Дядо Мраз. Критиките не са спестени и на фейсбук страницата на руското посолство, което си прави пошъл пиар с новогодишната елха.

 

 

 

 

 

Милен Максимов е написал по този повод: „Роби и руски крепостни се радват на колониален подарък за Задунайската губерния, направен от Москва – врагът на обединена Европа. Срам за наследниците на Захари Стоянов и Димитър Петков. Те двамата щяха добре да би ви наредят, ако бяха живи”.

 

 

protest_elha_makarov1.jpg

 

 

 

 

Наред с критичните постове има и  много сервилни благодарности като този на Иванка Кендерова: „Добре, че са братушките, та да имаме поне свястна елха с, която да изпроводим старата година и да посрещнем новата.”

Полярните мнения  за руския  „подарък” отново разделя и противопоставя българите, а това е доказателство, че е опасен данайски дар от съмнителни приятели.

 

 

 

 

protest_elha_makarov2.jpg

protest_elha_makarov3.jpg

protest_elha_makarov4.jpg

 

 

ВИДЕОТО ТУК:

 

 

 

Фактор БГ

 

https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/balgari-i-ukraintsi-na-protest-pred-novogodishnata-elha-na-poslanik-makarov-video

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
7bfd09d69f4f419a8bf9eee06bd000ed

Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира

април 26, 2024