Политика

България се намира в критичен етап от своето развитие, трябва ни радикална промяна на политическата среда

България се намира в критичен етап от своето развитие, трябва ни радикална промяна на политическата среда

 

президент120642_660_370

 

 

 

 

България се намира в критичен етап от своето развитие. Българската демокрация губи позиции, доверието в парламента пада. Лобисткото законодателство измества обществения интерес.

Тези тежки констатации направи президентът Румен Радев. Той и вицепрезидентът Илияна Йотова отчетоха първите си две години на „Дондуков“ 2.

 

 

Радев започна изложението си пред медиите като каза, че изминалите години, особено последната, са време на илюзорна стабилност.

 

 

 

 

 

„България се намира в критичен момент от своето развитие. Преди година заявих, че обществото трябва да отстои демократичните си права и да се пребори за налагането на върховенството на закона. За съжаление, българската демокрация ускорено губи позиции, а свободата на словото се губи. Последните критици в ефира се притискат с инструментите на властта. Доверието в парламента е на изключително ниско ниво. Законодателният процес става непредвидим и елиминира гражданското участие. Лобисткото законодателството безцеремонно замества обществения интерес. Липсва отчетност и отговорност в управленските решения и това се увеличи като обхват“, каза държавният глава.

 

 

 

 

 

 

Връщането на доверието минава през възмездието, изтъкна в края на словото си Радев:

„За да върви обществото ни напред, трябва да се възстанови доверието на гражданите в държавността, а това неизбежно преминава през възмездието – безкомпромисно преследване на поробителите!“

Президентът призова прокуратурата да навлезе и в зоната на управляващия елит:

 

 

 

 

 

„Апелирам КПКОНПИ, Прокуратурата и МВР да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта“, каза президентът Румен Радев.

 

 

 

 

 

 

„Успехите, които афишира властта, не променят живота на мнозинството българи към по-добро. Мантрата за стабилност и икономически растеж на България – който между другото е в дъното на Югоизточна Европа, стабилно ни закотвя на европейското дъно. Топенето на нацията е факт и при това с драматични темпове. Бягството на младите в чужбина не спира, македонизират се цели общности по социален признак, който се усложнява и етнически. По последни данни на БНБ 2018 г. е истинска катастрофа за чуждестранни инвестиции, а затварянето на предприятия е трайна тенденция“, продължи президентът Румен Радев.

 

 

 

 

 

Държавният глава посочи, че целта на управлението е повишаване на жизнения стандарт и качеството на живот. „Но каквито и съвременни модели да прилагаме обаче, тази цел е обречена, ако не извършим най-важното – радикална промяна на политическата среда и на стила на управление. Оттам идват и чувството за обреченост и безпътица, емиграцията и демографската катастрофа. Крайно време е да се разграничат корумпирани от ограбени, механизмите за контрол над властта трябва да бъдат разширени и да включат не само формална проверка на имуществените декларации на политиците, но и какви пари харчат и имат ли подставени лица за придобиване на пари и имоти у нас и чужбина“, заяви Радев. 

 

 

 

 

 

 

 

„Преди две години с г-жа Йотова бяхме натоварени с отговорни длъжности от 2 млн. българи. Втората година е година на илюзионна стабилност и ерозия на доверието“, започна държавният глава.

Радев припомни, че първият му приоритет е в сферата на външната политика.

 

 

 

 

 

 

12 държавни глави посетиха България по моя покана, отчете по тази тема Радев. И даде подробности. Той отчете, че посещението му в Москва, например, е довело до възстановяване на диалога след дълго прекъсване. А срещата със сребския президент Александър Вучич до решаване на права на българското малцинство.

 

 

 

 

 

 

 

Радев обясни, че е провел три срещи и с президента на Македония. „На срещата с турския президент ясно поставих нашите очаквания за добри взаимоотношения. При посещението си в България президентът на Словения откри първата пряка въздушна линия между двете столици“, каза още президентът. „При всички срещи и форуми в европейски формат отстоявах ценностите за единство и равнопоставеност, както и европейската интеграция на българската икономика и образование.

 

 

 

 

 

 

Радев обясни, че и през 2018 г. приоритет за него е било поддържането на взаимоотношенията с българските общности зад граница.

 

 

 

 

 

 

Държавният глава започна с критични думи – ветото не е акт за противопоставяне, а възможност за постигане на ефективно законодателство. И каза, че е наложил 7 вета, но мнозинството се е съгласило само с едно от тях.

 

„Ветото не е акт за противопоставяне на Народното събрание, а възможност за истинско законодателство. С всяко едно от наложените вета отстоявах конституционно признати ценности, които са в името на българското общество“, каза Радев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Пет пъти сезирах Конституционния съд, като в единия случай Народното събрание само отмени тихомълком сезираните от мен разпоредби“, обясни Радев.

„През 2018 г. президентската институция често бе последната бариера за лобисткото законодателство при безотговорни политически действия“, изтъкна президентът Румен Радев.

 

 

 

 

 

 

 

Докато се кълнем в Европа и чакаме еврофондове, изхвърляме всички европейски участници от процедурата за избор на боен самолет, посочи той.

 

Бутафорният конкурс за изтребителя извади на международната сцена порочния стълб на управление на България, изтъкна той.

 

 

 

 

 

„Настоях да не се повтори пропускът през 2017 г. и настоях навреме да се подготвят договорите за проекти за модернизация. Докато порочната комисия за изтребителя от Народното събрание блокира модернизацията за дълъг период, то последните решения на управляващите окончателно я опорочиха. Бяха приети недостатъчни стъпки за повишаване на личната мотивация. Ефект може да има след година-две и дотогава рискът от авиационни произшествия ще продължава да расте“, заяви Радев. Той посочи, че трите проекта за видовете въоръжени сили не могат да решат дълбоките проблеми на Българската армия, които изискват всеобхватен подход.

 

 

 

 

 

Румен Радев посочи, че единението изисква надмогване на партийния егоизъм и личните амбиции в името на национални цели.

 

 

 

 

 

 

Президентът отправи критика към управлението, като заяви:

„След като обществото не реагира на 500 млн. лв. за язовири без обсъждане и обществени поръчки, защо да не се дадат по същия начин 1,3 млрд. за магистрали. Последната година беше похарчен изкуствено формиран излишък без критерии и прозрачност. След като стана практика НС да прегласува своите решения по разпореждане на Министерски съвет, защо да не се прегласува и финансовата рамка и да платим много повече за изтребителя? След като може еднолично да се изхвърлят фирми от обществени поръчки, защо така еднолично да не може да се избере и изтребителя? Ние изхвърляме европейските участници от проекта за нов боен самолет и правителството за европейско развитие на България твърди, че този антиевропейски избор е геостратегически!“

 

 

 

 

 

 

 

Според държавния глава „това засилва усещането за корупция, лични интереси и зависимости“.

„Свикнахме скандалите у нас да се вихрят възходящо с годините, но бутафорният конкурс с изтребителя извади порочния стълб на управление на международната сцена. Злепостави ни като неблагонадежден партньор. После се чудим защо не ни пускат в Шенген и еврозоната – въпрос на доверие“, каза още Румен Радев.

 

Очаквайте подробности!

 

Епицентър, Канал 3

Политика

More in Политика

марин

Тъжна вест! Отиде си вицепрезидентът Ангел Марин

март 18, 2024
преговори

Габриел: Приех мандата с чувство на отговорност. Денков: Съставът на кабинета е неприемлив

март 18, 2024
споразумние

Ето го споразумението, по което са работили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Борисов постигна целите си, има последната дума

март 18, 2024
2a7479d543144c81d344ceb5c342f57d

Валентин Вацев: Животът на сглобката приключва след изборите в САЩ. Ето защо тя е нужна на Посолството

март 14, 2024
960x540

Сглобката в НС прие американска технология за АЕЦ „Козлодуй“

март 14, 2024
171034298861188

Обратното броене започва в петък, Габриел трябва да предложи правителство до 22 март

март 13, 2024