Европа

Германия опроверга лъжата на Украйна за „окупацията“ от Русия на Керченския проток

Германия опроверга лъжата на Украйна за „окупацията“ от Русия на Керченския проток

 

 

190121164719-660x371

 

 

По време на посещението си в Москва германският външен министър Хайко Маас нарече Керченския проток свободен за преминаване на всички кораби. По-рано Киев обвини Москва в „окупация“ на протока.

 

 

 

„Керченският проток е свободен“, заяви Маас по време на посещението си в Москва. Според неговите думи, които са цитирани от Ройтерс, преминаването на кораби през пролива по никакъв начин не е ограничено, както се потвърждава от „всички участници“.

 

 

 

 

 

Днес ръководителят на МВнР на Германия проведе преговори с руския си колега Сергей Лавров. След резултатите от беседата, министрите говориха на пресконференция, по време на която Лавров заяви, че Маас му е предал предложенията си за Керченския проток.

 

 

 

 

Според него властите на Федерална република Германия „са опаковали“ в документ молбата, с която се обърна към президента на Русия Владимир Путин канцлерът на Германия Ангела Меркел. В документа се предлага да се позволи на експерти от ФРГ и Франция да оценят свободата на корабоплаване в района на Керченския проток.

 

 

 

 

 

Лавров напомни, че Меркел е получила разрешението на Путин, но експертите не са дошли. Той обясни, че предаваният днес документ предполага „обличане на цялата тази ситуация в политическа процедура“, при което решенията ще взема Украйна. В такъв случай ситуацията може да повтори съдбата на „нормандския формат“, отбеляза Лавров.

 

 

 

Превод: М.Желязкова

 

Поглед инфо

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024