Европа

Историческо! Германия дари €12 млн. на Русия по повод 75 години от края на блокадата на Ленинград… ВИДЕО

Историческо! Германия дари €12 млн. на Русия по повод 75 години от края на блокадата на Ленинград… ВИДЕО

 

orig

 

 

Германия дари 12 милиона евро на Русия по повод 75-ата годишнина от края на опустошителната блокада на Ленинград, предаде ДПА, цитирана от БТА.

 

 

 

Хуманитарното дарение ще бъде използвано за нуждите на болница и за създаването на руско-германски център, съобщиха външните министерства на двете страни в съвместно изявление.

 

 

 

„Уверени сме, че това доброволно действие ще подобри качеството на живота на оцелелите от блокадата и ще помогне за историческото помирение между народите на двете страни като основа за бъдещи двустранни отношения“, се казва още в него.

 

 

 

Над един милион души загинаха по време на продължилата около две години и половина нацистка блокада на Ленинград (Санкт Петербург), посочва ДПА.

 

 

Президентът на Русия Владимир Путин, който е роден в Санкт Петербург, тази година не присъства на тържествата. От Кремъл обявиха, че той ще присъства на други мемориални събития.

 

 

2500 военнослужещи, възпитаници на руски военни училища и почетен караул взеха участие в днешния военен парад в Санкт-Петербург, посветен на годишнината. През площада в центъра на града премина и военна колона от танкове, водена от Т-34. Сред образците военна техника са ракетните комплекси „Искандер“ и „Тайфун“, общо над 80 единици.

 

 

b8df48bd7514abdf94fab6a6a832894349094308

 

 

 

 

Парадът завърши с изпълнение на авиационна група за висш пилотаж, включваща шест изтребителя МиГ-29.

 

 

 

По повод годишнината от вдигането на блокадата руският президент Владимир Путин положи цветя пред паметника „Родината-майка“ на Пискарьовското мемориално гробище във Волгоград. Той неведнъж е посещавал гробището в деня на годишнината от пробива на обсадата.

 

 

 

 

 

 

 

 

По традиция Путин посещава и братската могила, където е погребан брат му Виктор, починал по време на обсадата, отбеляза Асошиейтед прес. По това време братът на сегашния президент е на 1 годинка. Самият Путин е роден след края на войната, през 1952 г.

 

 

 

 

Кремъл съобщи днес, че президентът е подписал указ, с който се отпускат 150 милиона рубли (2,3 милиона долара) за създаването на нова експозиция в държавния музей на обсадата.

 

 

 

„Днес скърбим за загиналите при защитата на Ленинград, които с цената на живота си разкъсаха блокадата. Спомняме си за тези, които работеха в обсадения град, които, рискувайки всичко, доставяха хляб и лекарства по Пътя на живота“, написа премиерът Дмитрий Медведев в социалните медии.

 

 

Дир БГ

 

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024