Политика

И Караянчева захапа Радев: Вашата реч сякаш е писана от президент на вражеска държава!

И Караянчева захапа Радев: Вашата реч сякаш е писана от президент на вражеска държава!

цветакара640_8a7201133fafd44d65fc68dfd4a9f979

 

 

 

 

Може би президентът иска предсрочни избори, за да сформира служебно правителство, което да промени решение на Народното събрание за сделката със самолетите. Това каза във Велико Търново председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде Радио „Фокус“.

 

 

 

 

 

Караянчева определи речта на президента по време на вчерашния му отчет за двугодишния престой на „Дондуков“ 2 като мрачна, песимистична, очерняща и унижаваща България.

 

 

 

 

 
Тя сякаш е писана, за да бъде произнесена от президент на вражеска държава, който иска да унижи, да смаже България и да я превземе. Тази реч прилича повече на продължение на речта, която той произнесе за Нова година. Но докато в онази реч се акцентира основно на сделката със самолетите, сега изведнъж се оказа, че трябва да правим и предсрочни парламентарни избори. Допреди два месеца нямаше такава идея, може би защото президентът иска да сформира служебно правителство, което да промени решението на Народното събрание“, посочи Цвета Караянчева.

 

 

 

 

 

 
Тя покани президента Румен Радев в Народното събрание, за да разбере как работи парламентът. Председателят на Народното събрание подчерта, че всички закони, които парламентът приема, минават обществено обсъждане. По думите ѝ те са в полза на българския гражданин. Според нея те имат оценка за въздействие и съответните мотиви.

 

 

 

 

 

 
Караянчева заяви, че твърденията на Радев за това, че се приемат лобистки закони са неаргуметирани. Тя подчерта, че Парламентът е най-прозрачната институция в България, а ниският ѝ рейтинг се дължи на факта, че се дава възможност на българските граждани да знаят какво правят техните народни представители.

 

 

 

 

 

 
Ако ви е отеснял костюмът на президент, направете си партия, каквото желание виждам, че имате, и направете всичко възможно да спечелите изборите след две години и да станете премиер и да вземате важни решения. Когато човек взема важни решения, той не може да угоди на всички, затова и рейтингът понякога пада. Когато се наложи да вземате важни решения и да заставате с лицето си зад тях, тогава може би и вашият рейтинг ще падне“, заяви още председателят на парламента.

 

 

 

 

 

„Законите са сложени на сайта на Министерството и отстояват един месец там, за да се направи обществено обсъждане и да могат да се чуят всички различни гледни точки. Когато законите се внасят от народни представители, те също са подложени на обществено обсъждане и ние чуваме различни гледни точки. Ако искате да водите диалог с българския парламент, имате възможност да изпратите своите експерти и да чуем вашите позиции.

 

 

 

 

 

В никакъв случай не отнемаме правото ви да налагате вето. Това е ваше конституционно право и ние го уважаваме, но имаме право да имаме различно мнение, защото България е демократична държава“, каза още Цвета Караянчева.

 

 

 

 

 

 

Няма условия за предсрочни парламентарни избори, категорична бе Караянчева. Тя подчерта, че държава е стабилна. по думите ѝ Парламентът има подкрепата на своите европартньори, отчита се ръст на икономиката и ниска безработицата.

 

 

 

 

 
„Инвестициите продължават да се случват, въпреки че някои отричат това и правят генерални заключения. За мен е важно това, което казват нашите избиратели, избирателите на всички парламентарни групи. Има подобрение и в инвестиционните климат, и в икономическото развитие. Нямаме изгледи за предсрочни парламентарни избори“, посочи Караянчева.

 

 

 

 

 
На въпрос дали Бойко Борисов ще подаде оставка, тя заяви, че премиерът винаги се е вслушва в гласа на народа.

 

 

 

 

„Чувате ли в момента да има някакво такова желание, освен на БСП, които вече си правят политическата агитация за предстоящите европейски избори. Президентът също започна някаква кампания в подкрепа на БСП. Правителството е стабилно, коалицията е стабилна, парламентът работи на пълни обороти“, подчерта Караянчева.

 

 

 

 

 

 

Ниският рейтинг на Парламента, се дължи на прозрачността, която има самата институция, заяви Караянчева. Тя подчерта, че в парламента има пет политически партии. По думите ѝ работата на Народното събрание е изключително прозрачна, а провеждането на редица дебати също е предпоставка да се изнасят факти „от кухнята“.

 

 

 

 

„Понякога и самите народни представители имат вина за ниския рейтинг на парламента. Когато се говори популистки, когато се дават популистки решения и предложения, само и само да се харесаш на една малка група от хора, тогава това също бие по парламента. Хората казват „Мани ги тия, нищо не работят“, коментира Цвета Караянчева. Тя посочи, че множеството събития, които са част от програмата за отбелязването на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, целят да представят работата на парламента пред гражданите.

 

 

 

 

 

„С тези събития, които предстоят да се случат през следващите два месеца, ние ще стигнем до цяла България, до много български граждани и ще разкажем какво прави парламентът и какво е правил преди години парламентът. Гражданите ще видят колко прилики има в работата на Учредителното събрание и в работата на българския парламент сега“, посочи Цвета Караянчева.

 

Фокус, Епицентър

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024