Политика

Скандал за Ф-16! Мнозинството се разцепи, викат спешно Борисов и Радев в парламента

Скандал за Ф-16! Мнозинството се разцепи, викат спешно Борисов и Радев в парламента

 

 

общ-изглед-зала-парламент-бгнес(1)

 

 

Парламентът поиска премиер и президент да присъстват в пленарната зала по време на дебатите и вземането на решение за покупката на нов боен самолет за ВВС.

 

 

 

 

БСП настоя в парламента да се яви министър-председателят, а ГЕРБ контраатакува с покана към президента.

 

 

 

 

„А къде е върховният главнокомандващ?“, възмути се шефът на комисията по правни въпроси Данаил Кирилов в отговор на протеста на Антон Кутев, че премиерът пак го няма.

 

 

 

 

Председателят на НС Цвета Караянчева отклони искането на социалистите с аргумента, че в залата присъства вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. На желанието на ГЕРБ пък отвърна с обещание НС да отправи покана към президентската администрация. И заяви, че президентът винаги е добре дошъл в Народното събрание.

 

 

 

 

 

Като още един аргумент Румен Радев да дойде в пленарната зала, Данаил Кирилов изтъкна, че втора точка в дневния ред след решението да самолетите е президентското вето за тайните арести.

 

 

 

„Кога ще дойде да си представи ветото?“, попита депутатът от ГЕРБ.

 

 

 

Приятелски огън претърпя лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и големият коалиционен партньор ГЕРБ, след като друг от лидерите в коалицията Обединени патриоти – Валери Симеонов, обяви, че депутатите на НФСБ няма да подкрепят сделката за преговори за покупка на F-16.

 

 

 

Считаме, че е нелепо да разчитаме, че 8, респективно 16, ще защитават небето на България от държави, които разполагат със стотици и хиляди самолети, оправда се бившият вицепремиер. Той обяви, че днешното решение е срамно, а България е трябвало да купи европейски самолети от Италия или Швеция.

 

 

 

 

 

Страната вече се превръща не в парламентарна република, а в нещо по-различно, атакува Симеонов. И посочи, че 4 от параметрите в гласуваната рамка от парламента са нарушени. Когато се изопачава в полза на един от участниците, това е позорно и срамно, отсече лидерът на НФСБ, който дори смята, че ни трябват ракетни бази, а не нови самолети. България трудно може да бъде определена като суверенна държава, заключи той в присъствието на коалиционния си партньор Красимир Каракачанов.

 

 

 

 

 

Така Симеонов се вписа почти в говоренето на лидера на Воля Веселин Марешки, който за пореден път разкритиува харченето на пари за изтребители, вместо за пенсии. Марешки даже се закани да инициира референдум по въпроса.

 

 

 

 

 

В отговор доц. Милен Михов от ВМРО отвърна, че ако отново пристъпим към нов конкурс, само ще загубим ценно време и „същите тези държави ще ни предложат същите тези самолети на по-висока цена“. Не трябва да отлагаме, призова Михов. Целта ни ще бъде по време на преговорите да се доближим до цената и условията по доплащането, както и сроковете, не бъдат приведени по-близо до нашето желание, каза той. Ако те не бъдат защитени, ако партньорите, тези, които предлагат, не се съгласят с това, ние си запазваме правото да вземем решение, предупреди депутатът от военната комисия.

 

 

 

 

 

Михов посочи, че България е била досега лоялен съюзник на САЩ, като припомни за военните обекти на наша територия. А трябва ли да върнете жеста, да се съобразите с нашите възможности, попита той. Ние сме добри партньори, очакваме същото от тях, отсече Михов.

 

 

Откритото заседание на Народното събрание за одобряване на решението на МС за започване на преговори със САЩ за новите изтребители Ф-16 се излъчва на живо от Канал 3.

 

Очаквайте подробности

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024