Политика

Съжалявам, извинявам се на всички засегнати за 1 800 000 лв. осъдителни дела срещу България в Страсбург

Съжалявам, извинявам се на всички засегнати за 1 800 000 лв. осъдителни дела срещу България в Страсбург

1548610092-2
В поредицата „На 180 градуса” тази неделя в „120 минути” Мария Цънцарова върна зрителите на bTV към специализираните акции с гръмки имена („Килърите”, „Октопод”, „Наглите”, „Захарно петле”, „Медузите”, „Дупетата” и др.), които през 2010 г. бяха гордостта на МВР и вътрешния министър Цветан Цветанов в борбата срещу криминалния свят.
Показаните арести на хора от високите етажи на властта и фигури от ъндърграунда в крайна сметка приключиха с оправдателни присъди за тях и осъдителни за държавата ни, която трябва да им плати 1 млн и 800 хил. лв.

– Г-н Цветанов, как ви звучи сумата 1 800 000 лв.?

– Сериозна сума.

– Чувствате ли някаква персонална вина за тези присъди?

 

 

 

– За всяка една реализация има координирани действия между институциите, които имат отношение, както към реализацията, така и към гледането на мерките за постоянно задържане след това.  Да, действително може би са допуснати и слабости, след като са допуснати тези осъдителни присъди. Но мога да заявя категорично днес и във всяко следващо предаване, което пожелаете, че правоохранителната система работеше много ефективно, точно в този период, който цитирате, в който съм бил вътрешен министър.

 

Снимка: btvnovinite.bg

 

 

 

 

– Допуснахте ли грешка с ареста на Алексей Петров?

– Вижте, от дистанцията на времето, може би да. Но мога да кажа, че от събраните доказателства към онзи момент и всичко това, което правиха колегите, защото министърът на вътрешните работи не може да се намесва, а той няма и отношение по събирането на доказателствата. Но аз единственото, което съм давал като възможност, е политическа воля за борба с престъпността и да няма хора, които да се чувстват защитени.

 

 

 

 

 – Защо човек, който е обвинен в изнудване, силово събиране на дългове, рекет и други тежки престъпления, сега е невинен гражданин?

 

 

Снимка: btvnovinite.bg

– Съдът е този, който решава дали едно лице е виновно или не. Така че, от тази гледна точка, не очаквайте някакъв различен коментар от това, което се е произнесъл българският съд. Това е една от грешките, които правех и които не смятам да допускам отново.

……………………………………………………………………..

– Дължите ли извинение на някого?

– Дължа извинение на всеки, който под една или друга форма са се почувствали засегнати. И по-добре да се извиниш.

– Хората, които са осъдили България, посочват Вас като причина ние, данъкоплатците, да им плащаме.

– Това е най-доброто като защитна теза.

 

 

– Как ще ни мотивирате, че не плащаме тези милион и осемстотин хиляди заради вашия висок рейтинг тогава?

– Не. Мога да кажа, че това, което данъкоплатецът  е платил в този период, сме защитили националната сигурност и сме създали респект за тези престъпни групи, които сме задържали.  Аз разбирам, че журналистическият интерес е силен, но нека все пак да минем и на страната и на жертвите, и на това, което се е случило, с тези групи, които бяха неутрализирани. Само да ви кажа, няма да споменавам име. Но точно от тези лица, за  които в момента говорим, знаете ли жертви какво са споделяли пред мен.  За голямо съжаление нямат смелостта да го кажат пред вас, да го кажат пред българските институции. И тези хора в момента живеят и  където ме виждат ме поздравяват. Но казват, че не могат да намерят тази смелост, за да го кажат. Аз съм защитавал тях. И съм защитавал България, защитавал съм всички тези, които са плащали данъци на българската държава. Казвам го това доста развълнуван. Съжалявам.

 

 

 

Трябва да има повече операции с необходимите доказателства, за да има резултати. По мое време защитихме националната сигурност с тези акции, казва Цветанов.
„Извинявам се на всички, които са засегнати, но пак ще повторя, че по тази начин защитихме интересите на държавата. Нека погледнем и през очите на жертвите.
Те са ми казвали такива неща, които нямат смелост да кажат пред вас, защото ги е страх. Те живеят благодарение на тези акции.
Те са благодарни за тези акции. Свидетели по делото „Октопод“ станаха жертви на престъпността.
Това също не трябва да се забравя. Аз защитавах интересите на държавата. Защитавах интересите на България“, категоричен беше Цветанов.
Би ти ви

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024