Политика

Тръмп отмени посещението на US делегацията за форума в Давос, срещата Борисов-Помпейо пропада

Тръмп отмени посещението на US делегацията за форума в Давос, срещата Борисов-Помпейо пропада

 

orig

 

 

Началото на преговорите със САЩ за новите изтребители ще се забави. За по-малко от месец България определи, че ще преговаря за покупката на F-16, за седмица решението мина и през парламента, но все още няма информация дали официално българската държава е уведомила американската страна.

 

В същото време стана ясно, че срещата между премиера Бойко Борисов и държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, която трябваше да се състои на Световния икономически форум в Давос, пропада. Причината е, че президентът Доналд Тръмп отмени посещението на американската делегацията заради липсата на бюджет, което блокира работата на федералното правителство.

 

 

 

 

Очакваше се в Давос Борисов и Помпейо да обсъдят точно следката за F-16. И там трябваше да бъдат изяснени и параметрите на продажбата на изтребителите на България, както и деликатните въпроси като крайната цена и срока на доставка.

Вероятно затова, макар решението на парламента да е факт от сряда, от фирмата-производител на F-16 заявиха, че нямат официално съобщение от българското правителство за старта на преговорите. Те обясниха, че американската държава трябва да го получи, тъй като става въпрос за преговори на държавно равнище, съобщи БНР.

 

 

 

 

Разговорите обаче може да не започнат скоро. Причината – вече повече от 20 дни мното правителствени институции са затворени заради бюджетна криза, предизвикана от искането на президента Доналд Тръмп да осигури финансиране на стената с Мексико.

Затова и от посолството на САЩ в България не успяха да потвърдят дали официално са получили решението на българския парламент.

 

 

 

 

Министерството на външните работи посочи, че не е водещо и не разполага с информация за изпратено запитване.

Същевременно в София представител на компанията производител увери, че е имало разговори с Министерството на отбраната. Но и той не посочи дата за начало на преговорите.

 

 

 

 

 

Според бившия командващ силите на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав започването на преговори за Ф-16 е първата наистина голяма стъпка към увеличаване на капацитета на българските ВВС в НАТО.

„За петнайсетте години членство в НАТО България наистина допринесе за Алианса. От доста години вие сте разчитали на оборудването и техниката, наследена от членството ви във Варшавския договор. Нормално е за тези години командващите на военновъздушните сили и хората, които работят, да са полагали усилия да променят нагласите си от съветски стил на работа към стил, характерен за НАТО“, каза Брийдлав.

 

 

 

 

 

Според него МиГ-29 покрива нуждите за охрана на българското въздушно пространство.

 

 

 

„Има определени притеснения по отношение на поддръжката и обслужването му. Вярвам обаче, че България има намерението да бъде допринасяща не само за сигурността на собственото си въздушно пространство, но и за сигурността на НАТО. Би било хубаво и български самолети да отговарят за охраната на въздушното пространство на Естония“ добави ген. Филип Брийдлав.

 

 

Дир БГ

 

 

 

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024