Русия

Край на ядрения договор! Путин отвърна на САЩ: Русия също излиза от него, ще създаваме нови оръжия!

Край на ядрения договор! Путин отвърна на САЩ: Русия също излиза от него, ще създаваме нови оръжия!

 

0271a35dbab7fa5a267d4da1d38019b3

 

 

 

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната прекратява участието си в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМД).

„Ще постъпим по следния начин. Отговорът ни ще бъде огледален. Американските ни партньори обявиха, че прекратяват участието си в договора, същото прави и ние“, заяви дъжавният глава на среща с министрите на отбраната и на външните работи Сергей Шойгу и Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

 

 

 

Прекратява се инициирането на преговори 

Путин поръча и да се прекратят опитите за иницииране на преговори по въпросите на ДРСМД.

 

 

 

 

 

„Всички наши предложения в тази сфера, както и преди, остават на масата, вратата за преговори е отворена. Заедно с това моля двете ведомства да не инициират никакви преговори по този проблем. Ще почакаме, когато партньорите ни узреят за това, да водят с нас равноправен и съдържателен диалог по тази изключително важна тема – и за нас, и за тях, и за целия свят“, подчерта Путин.

Президентът напомни, че Москва вече много години поставя въпроса за съдържателни преговори на тема разоръжаване, при това във всичките му аспекти.

 

 

 

 

 

„И за последните години ние виждаме, че нашите инициативи не се поддържат от партньорите. Напротив, постоянно се поставят някакви изисквания и предлози за разрушаване на вече създадената система за международна сигурност,“ констатира той.

Според Путин, след излизането си от от ДРСМД Русия ще създава нови оръжия, но без да увеличава бюджета на министерството на отбраната.

 

 

 

 

„Ние не трябва и няма да се впускаме в пагубната за нас надпревара във въоръжаването“, подчерта той.

Путин изслуша по този повод доклад от Шойгу, който увери, че работата ще се върши без увеличаване на бюджета. И даде оценка: „Отлично“.

 

 

 

 
За руските ракети със среден и малък обсег 

 

 

 

 

Държавният глава отбеляза, че руски ракети със среден и малък обсег няма да бъдат раполагани никъде по света, преди там да е монтирано съответното аналогично оръжие на САЩ.

 

 

 

 

„Изхождаме от това, че Русия няма да разполага такова оръжие нито в Европа, нито в други региони по света, докато в съответните региони не се появи подобно оръжие американско производство“, подчерта той.

 

 

 

Путин помоли ръководителите на двете министерства „внимателно да следят какво се случва и своевременно да докладват предложения за руската реакция на събитията“.

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Русия

More in Русия

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024