СВЯТ

Хуан Гуайдo: Възможна е американска военна намеса във Венецуела

Хуан Гуайдo: Възможна е американска военна намеса във Венецуела

 

768x432 (1)

 

 

 

 

Възможна е американска военна намеса във Венецуела. Хуан Гуайдo не отхвърли такава вероятност, чиято цел би била да отстрани Николас Мадуро и да сложи край на хуманитарната криза, съобщава Нова телевизия.

 

В медийно изявление председателят на Националната асамблея, който беше обявен за президент,  все пак нарича въпроса за евентуална намеса „много противоречива тема“.

 

В интервю за агенция AFP председателят на Националната асамблея, който беше обявен за президент,  все пак нарича въпроса за евентуална намеса „много противоречива тема“ и заяви, че ще направи всичко необходимо за спасяването на човешки животи.

 

Същевременно той посочи, че темата за употреба на военна сила от страна на САЩ е много деликатна.

 

По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви пред телевизия CBS, че военната намеса е „един от вариантите“.

 

 

 

 

Под ръководството на Мадуро икономиката на Венецуела се срина, страната беше обхваната от хиперинфлация, рецесия и недостиг на храна и лекарства. Военните в страната блокираха опитите да бъде доставена хуманитарна помощ за хората там.

 

 

 

 

Мадуро заяви, че няма да допусне фалшива помощ. Според него кризата във Венецуела е измислена от Вашингтон, за да оправдае военна намеса.  В отговор Гуайдо призова привържениците си да излязат по улиците, за да осигурят доставките на хуманитарна помощ.

 

 

 

Венецуелският президент Николас Мадуро обвини в пристрастност страните от международната контактна група за Венецуела, която поиска свободни президентски избори и допускане на хуманитарна помощ в страната, предадоха Франс прес и Ройтерс.
„Отхвърляме пристрастното и идеологично естество на документа на контактната група, но съм готов да приема неин пратеник“, заяви президентът социалист на пресконференция, предаде БТА.

 

 

 

 

 
Мадуро заяви, че не смята за нужно сега да се произвеждат президентски избори във Венецуела, предаде ТАСС.
„Какви са днес нуждите на народа на Венецуела? Произвеждане на избори ли? Не мисля така. Народът на Венецуела има нужда от възстановяване на икономиката, мир и конституционна стабилност. За тази цел трябва да се избере нов парламент“, заяви Мадуро.

 

 

 

 
По думите му „опозицията не иска никакви избори“.
„Да кажем, че организираме избори след 30 дни, те ще почнат да измислят причини да не участват в тях“, каза той.

 

 

 

 

 
Планът на Запада за Венецуела малко или много прилича на това, което направиха с Либия, за да сложат ръка на природните й ресурси, заяви Мадуро.

 

 

 

 
„В страната беше внедрена „пета колона“, но тук не успяха да постигнат това, което им се удаде в Сирия и Либия. Няма да допуснем да сформират терористични групи във Венецуела“, добави той.

 

 

 

 
Според Мадуро исканията за доставка на хуманитарна помощ са опити да се унищожат независимостта и суверенитетът на Венецуела. Той нарече инициативата на опозицията за доставки на хуманитарна помощ „слабо и евтино шоу на олигархията“ и призова сънародниците си да се откажат от нея.

 

 

 

 
„Опитват се да дестабилизират страната ни, но не успяват“, каза той и добави, че „САЩ нямат основания за оправдаване на евентуална агресия срещу Венецуела“.
Мадуро призова опозицията да престане да разрушава страната. „Хората, които застават срещу правителството, се намират от погрешната страна на историята“, заяви той.

 

 

 

 

Припомняме, на фона на масовите протести в страната, на 23 януари Гуайдо обяви, че поема президентските функции. Такава възможност е заложена в конституцията на страната.

 

 

 

 

На 22 януари страната беше обхваната от многохилядни протести – броени дни, след като Николас Мадуро встъпи във втори президентски мандат.

 

 

 

 
През май миналата година той спечели изборите за държавен глава при погазване на правилата и политически натиск. Опозицията бойкотира вота. Мадуро събра 70% от подадените гласове.

 

 

 

 

Повечето латиноамерикански страни и европейски страни, САЩ и Канада обявиха изборите за незаконни и призоваха Мадуро да се откаже от втория мандат.

 

 

 

 

 

До момента Гуайдо е признат за временен лидер на страната от над 40 държави, сред които САЩ и 20 страни от ЕС, включително България.

 

 
На страната на опонента му Николас Мадуро са Русия, Иран, Китай, Турция, Беларус, Боливия, Никарагуа и Салвадор.

 

 

 

 

 

 

Епицентър

СВЯТ

More in СВЯТ

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024