СВЯТ

Разкриха зловеща тайна за тази знаменателна СНИМКА от Втората световна война – минути след като е направена…

Разкриха зловеща тайна за тази знаменателна СНИМКА от Втората световна война – минути след като е направена…

еройbig_4151

 

 

Една иконична снимка от Втората световна война е запечатала момента, в който „Ком-бат“ Алексей Еременко води своите хора на контраатака срещу германските военни в близост до Ворошиловград (днешен Луганск, Украйна).

 

 

 

 

Това е една снимка, която мнозина от нас са виждали. Но освен че е символична за този период, зад нея се крие още един факт, който малцина знаят – няколко минути, след като е заснета, командирът на нея умира. Авторът на снимката е Макс Алперт, пише Блиц.

Съветският репортер и фотограф не знае името на военния, когато заснема момента и дава на снимката името “Ком-бат” (съкращение от съветското звание командир на батальон). Самоличността на мъжа е разкрита 23 години по-късно от овдовялата му съпруга.

 

 

 

 

 

 

Снимката е заснета на 12 юли 1942 г. в село Хорошее, в близост до Ворошиловград (днешен Луганск, Украйна). В тази област е действал 220 пехотен полк от четвърта пехотна дивизия на Съветската армия. По това време Червената армия води кървави битки с военните сили на страните от Оста.

 

 

 

 

 

Снимката е направена на военния фронт между реките Луган и Лозова, а фотографът я заснема от окоп на отбранителната линия на фронта. Германските военни тъкмо са започнали атака след обичайните въздушни нападения и бомбардировки.

 

 

 

 

 

 

Алперт вижда командира от Червената армия и се надига, за да улови символичния момент, в който той повежда хората си на контраатака. В този същ момент лещата на камерата се спуква и репортерът установява, че лентата е може би загубена.

 

 

 

 

 

 

Със счупена камера той заляга в окопа и само няколко минути по-късно чува: „Ком-бат е убит!!!“.

 

 

 

Оказва се, че лентата на Макс Алперт не е погубена и така 23 години по-късно става ясно кой е „Ком-бат“ – Алексей Еременко.

 

 

 

 

 

През май 1965 г. съпругата и децата на Еременко виждат снимката на първа страница на вестник „Правда“- юбилейно издание, посветено на 20 години от победата над нацистка Германия и веднага разпознават изгубения във войната съпруг и баща.
Петел

СВЯТ

More in СВЯТ

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024