Русия

Русия побеждава САЩ в борбата за китайския газов пазар

Русия побеждава САЩ в борбата за китайския газов пазар

 

Силата-на-Сибир

 

 

 

 

САЩ се опитват да прокарат подписване на дългосрочни контракти за доставки на сгъстен природен газ(СПГ) в Китай. Ако американците постигнат това, то масовите доставки могат да започнат през 2023 година. Наистина, за това ще бъде необходимо строителството на допълнителни СПГ-терминали в Китай, което ще струва на неговия бюджет 3 млрд. долара, пише Фейсбук изданието „Руско-български кръстопът“.

На този фон ръководителят на Китайската национална нефтогазова корпорация Ванг Йилин заявил, че газопроводът „Силата на Сибир”, по който руски газ ще се доставя в Китай от източносибирските местонаходища, ще бъде построен по-рано от срока с няколко седмици. Според Йилин, търсенето на природен газ в Китай е много голямо и затова новите руски доставки „без проблем” ще намерят покупатели.

Газопроводът „Силата на Сибир” е уникален с това, че това е първият проект, който сериозно ще свърже Русия и Китай”, посочва водещият експерт на Фонда за национална енергийна сигурност, преподавател във Финансовия университет при правителството на Русия Игор Юшков.

„Опитите на американците да подпишат дългосрочни контракти за доставки на газ за нас принципиално нищо не променят. счита експертът. По принцип, ние сме си осигурили своя дял, тъй като вече имаме дългосрочен контракт по продажба на газ в Китай. И едва ли китайците ще го прекъснат под натиска на САЩ”, счита експертът. Според него, Русия ще доставя ежегодно 38 млрд. куб. м.

В перспектива доставките в Китай ще дадат възможност на Русия да избира между европейските и азиатските газови пазари – и да доставя повече газ там, където ценатае по-висока. Но затова е необходимо строителството на газопровода „Силата на Сибир-2”, който ще доставя в Китай около 30 млрд. куб.м. газ.

Има много големи шансове, че сътрудничеството на Русия и Китай ще се развива в перспектива. При това развитие, конфронтациите със САЩ са неизбежни. Защото колкото повече се развива Китай, толкова по-малко това се харесва на Вашингтон. При такава ситуация, пояснява експертът, дори въпросът за цената на газа няма да е толкова актуален за Пекин, както въпросът за надеждността и обема на доставките, тъй като всичко, което идва от море, попада в зоната на риска.

„САЩ могат просто да блокират морските пътища в случай на изостряне на ситуацията. При такова положение тръбопроводите придобиват особен геополитически статут. Както е известно, между Китай и Русия няма транзитни страни. Доставчикът и купувачът са свързани пряко и могат да се договарят, както считат за нужно. И това е допълнителен плюс за сътрудничеството”, обобщи Игор Юшков.

„През 2018 година Китай увеличи вноса на газ с 34 млрд. куб.м. – това е огромен ръст. Сега Пекин купува около 124 млрд. куб.м. годишно, главно заради преминаване на по-екологични видове гориво. Според прогнозите, до 2030 година Китай ще увеличи потреблението на газ с още 150 млрд. куб.м. годишно. Т.е. Русия има много добри шансове в значителна степен да увеличи износа на газ за сметка на китайския пазар и да намали натиска на САЩ срещу Пекин”, подчерта събеседникът на ФАН.

Дължината на тръбопровода „Силата на Сибир” възлиза на повече от 3000 км., мощността му за износ – 38 млрд. куб.м. гориво годишно. Строителството започна през 2016 година, а се планира да влезе в действие до края на тази година.

 

Епицентър

Русия

More in Русия

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024