Европа

„Сънди таймс“: Министри готвят план за отстраняване на Тереза Мей

„Сънди таймс“: Министри готвят план за отстраняване на Тереза Мей

mayt

 

 

 

 

Единайсет министри от кабинета на британският премиер Тереза Мей искат тя да се оттегли, твърди политическият наблюдател на „Сънди таймс“ Тим Шипмън, цитиран от Ройтерс.

„Тази нощ се подготвя мащабен преврат в кабинета за отстраняването на Тереза Мей като министър-председател“, каза той.

Журналистът цитира думи на неназован министър: „Краят е близо. Тя ще си отиде до 10 дни“.

Шипмън заявява, че е разговарял с единайсет министри от кабинета, които искат премиерът да подаде оставка.Сред тях имало и привърженици, и противници на Брекзит.

По думите журналиста Дейвид Лидингтън, фактическият заместник на Мей, който е гласувал за оставане на Великобритания в ЕС, е един от претендентите да бъде временен премиер.

Други министри настоявали постът да се заема от министъра на околната среда Майкъл Гоув(някога сред главните пропагандатори на Брекзит) или от външния министър Джереми Хънт, твърди политическият редактор на „Сънди таймс“.

Лидингтън е разговарял вчера с опозиционни лидери относно гласуване на алтернатива на плана на Мей за Брекзита, пише неделното издание.

Залозите показват шанс от 20 процента британският премиер Тереза Мей да изгуби настоящата си работа до края на месеца, съобщи снощи букмейкърска къща „Ладброукс“, цитирана от Ройтерс.

Канцеларията на Мей отказа коментар на информацията, че вече се обсъжда кога най-вероятно министър-председателката ще се оттегли от поста.Източник от „Даунинг стрийт“, пожелал анонимност, обаче каза за Ройтерс, че информацията е невярна.

„Таймс“ обаче цитира неназован източник от „Даунинг стрийт“, според когото дори най-близките съюзници на Мей смятат, че тя неизбежно ще трябва да подаде оставка.

Великобритания трябва да намери начин да напусне Европейския съюз организирано, вместо да се опитва да свали министър-председателката Тереза Мей, заяви днес финансовият министър Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс.

Попитан от телевизия „Скай“ във връзка с публикациите за заговор на министри за сваляне на Мей и дали тя е изгубила подкрепа, Хамънд отговори: „Не. Изобщо не мисля така. Смяната на премиера няма да ни помогне. Откровено казано да се говори за смяна на играчите на игралното поле в момента представлява даване на воля на лични страсти“, подчерта той.

Запитан дали се опитва да постигне издигането на британския първи министър Дейвид Лидингтън за временен премиер, Хамънд отрече.

„Реалист съм и смятам, че може и да не осигурим мнозинство за сделката на министър-председателката, и ако това стане, парламентът ще трябва да реши не само против какво е, а и какво подкрепя“, каза министърът.

Коментирайки възможните опции за Брекзит Хамънд отбеляза, че не е сигурен, че в парламента има достатъчно мнозинство за свикване на втори референдум, но изтъкна, че това предложение е разбираемо.

Ясно е, че ако през следващите дни Камарата на общините не одобри сделката на премиера, ще трябва да направи опит да осигури мнозинство зад друго предложение, което да се придвижи, допълни той.

Премиерката може да получи подкрепа за Брекзит, ако подаде оставка

Тереза Мей би могла да получи подкрепа за сделката за Брекзит, ако се оттегли от премиерския пост. Това твърди представител на Консервативната партия, цитиран от Би Би Си.

Според него членовете на партията на Мей биха дали зелена светлина на документа, ако знаят, че следващият етап от преговорите с Европейския съюз ще се води от друг.

Все още не е ясно и дали ще има трето гласуване по сделката. А вчера стотици хиляди участваха в демонстрация с искане за втори референдум за членството в ЕС.

Самата Мей пък вчера съобщи на депутатите, че може да не подложи плана си за Брекзит на гласуване в парламента идната седмица, предаде Асошиейтед прес.

В писмо до депутатите министър-председателката им съобщи, че ще внесе сделката за ново гласуване в парламента, „ако стане ясно, че има достатъчно подкрепа“.

Тя отбеляза също, че ще ѝ е необходимо одобрението на председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу, за да предложи споразумението си за гласуване за трети път въпреки възраженията му. Миналата седмица Бъркоу  заяви, че трети вот би нарушил парламентарните правила, ако споразумението не претърпи съществени промени.

В писмото Мей напомня, че ако сделката бъде одобрена, Великобритания ще напусне Европейския съюз на 22 май – дата, договорена с европейската страна.

Депутатите отхвърлиха сделката два пъти и в последните дни не показват склонност да я подкрепят. Ако споразумението не бъде одобрено, по план Великобритания би трябвало да напусне Европейския съюз на 12 април.

В писмото си до депутатите Май отбелязва, че все още има опции, включващи удължаване на срока, което обаче ще изисква Великобритания да участва в изборите за Европейски парламент през май.

Тя посочва, че Лондон може да отмени задействането на  чл. 50, но това би било предателство към вота за напускане на ЕС, а също, че е възможно Великобритания да напусне и без сделка.

В помирителен тон министър-председателката предложи да се срещне с депутатите, за да обсъдят политиката за Брекзит, след като в речта си в четвъртък през нощта тя изглежда обиди мнозина законодатели, като обвини парламента за буксуването на процеса за Брекзит.

В понеделник влиятелна група депутати ще се опита да поеме контрола около процедурата по Брекзит, за да се гарантират индикативните гласувания по алтернативни възможности за Брекзит, включително мек Брекзит или „норвежки“ вариант, пише „Гардиън“.

Според „Експрес“ правителството вече се готви да се върне в ЕС

Уайтхол е готов с плановете си Великобритания отново да се присъедини към Европейския съюз преди още да го е напуснала, пише неделното издание на в. “Експрес“.

Изданието е получило информация за планирана среща на Министерството по Брекзит, на която да се обсъди възможността за връщане на страната в Евросъюза. Източникът е заявил, че „в крайна сметка правителствените ведомства трябва да обмислят всички възможности“. „Съществува огромна вероятност едно бъдещо правителство да поиска да ни върне обратно в ЕС. Разбира се, планират се и различни други опции, включително и Брекзит без сделка“, добавил той.

 

mediapool.bg

Европа

More in Европа

санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024