Политика

Борислав Цеков: Колкото си по-посредствен, толкова по-високо те издигат в ГЕРБ

Борислав Цеков: Колкото си по-посредствен, толкова по-високо те издигат в ГЕРБ

borislav-cekov-600x381

 

 

 

 

”Още с възхода си ГЕРБ с едно неприкрито удоволствие показваше как лансира посредствеността – колкото си по-посредствен, без образование, по-народен, толкова по-високо те издига ГЕРБ. На тази порочна кадрова политика трябва да се сложи край. И ако ГЕРБ няма капацитет да изведе образовани и опитни кадри, то трябва да си отиде от власт.

 

 

 

„Когато състоянието на държавното управление бъде разтърсено от толкова сериозни скандали, основани на разбирането, че властта живее прекалено охолно и то е необяснимо с оглед нормалните доходи, които могат да се докажат, това винаги се превръща в държавен проблем“.Това каза пред БНР Борислав Цеков от Института по модерна политика, член на правния съвет към президента. Той участва с коментар по темата дали размерите на корупцията в държавата вече застрашават националната сигурност.

„Дали този проблем може да засегне държавната сигурност, зависи от мащабите на политическата корупция“, допълни още той в интервю за предаването „Хоризонт за вас“.

 

 

 

 

„Стигнали сме до етапа, в който можем без никакво съмнение да кажем, че корупцията и съмненията в етиката на заемащите висши политически длъжности е държавен проблем“.

 

 

Според Цеков ролята на Консултативния съвет за национална сигурност „като замисъл, като конституционен статус е да бъде платформата, в която под егидата на държавния глава се формира единна държавна позиция по ключови въпроси и се набелязват конкретни мерки“.

 

 

 

 

По отношение на борбата с корупцията в една такава ситуация, определено кризисна в настоящото управление, Консултативният съвет по национална сигурност би могъл да изиграе стабилизираща роля, но за да я изиграе, би следвало партиите да изоставят своите партийни страсти извън сградата на президентска институция – в парламента, където им е мястото, а в президентска институция да дойдат подготвени с конкретни решения на проблемите“, коментира още Цеков.

 

 

 

 

Борислав Цеков смята, че „управляващите трябва да предложат една ясна кадрова политика във властта“.

 

 

 

„Аз персонално няма да коментирам, но хора с дипломи – бол“, каза Цеков за избора на нов правосъден министър и допълни: „Всеки нов министър трябва да има шанс да се прояви, но ако съдим по законотворчеството на този парламент, което е под нулата като качество, това не е добра оценка за г-н Кирилов“.

Борислав Цеков: Колкото си по-посредствен, толкова по-високо те издигат в ГЕРБ

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024