Европа

Брекзит се отлага до 31 октомври

Брекзит се отлага до 31 октомври

 

126472_660_370

 

 

Брекзит се отлага до 31 октомври тази година. Това стана ясно след приключилото късно снощи извънредно заседание на Европейския съвет.

След 5 часа дебати по темата лидерите са се съгласили с предложението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. По думите на Туск Мей е приела тези допълнителни шест месеца, през които Обединеното кралство да намери възможно най-доброто решение на развода с Общността.

 

 

Според Тереза Мей, страната може да напусне ЕС и по-рано, ако в парламента бъде постигнато съгласие по сделката. Тя поясни, че ако парламентът приеме споразумението за Брекзит до 31 май, Великобритания няма да участва в евроизборите.

 

През юни ще има ново преразглеждане на отлагането – ще се ревизира и сделката, ако по нея има напредък в преговорите в парламента на Острова.

„Знам, че много хора бяха притеснени, че поисках това удължаване. Обединеното кралство трябваше да е напуснало ЕС досега и аз искрено съжалявам, че не успях да убедя парламента да подкрепи сделката.

 

 

Но изборът, пред който сме изправени сега е малък и графикът е ясен. Сега трябва да ускорим крачка и да положим усилия да постигнем консенсус по споразумението, тъй като това е в наш национален интерес“, коментира британският премиер.

В момента Лондон се подготвя за евровота, като в понеделник правителството обяви датата 23 май за провеждането им.

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024