Политика

Захариева от САЩ: Готови сме предсрочно да отделим 2% за отбрана към НАТО

Захариева от САЩ: Готови сме предсрочно да отделим 2% за отбрана към НАТО

захариева768x432

 

 

 

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обясни от САЩ, че България е готова да изпълни предсрочно ангажимента в рамките на НАТО да отдели годишно 2% от БВП за отбрана.

При разговор със специалния помощник на президента на САЩ и директор на Офиса по търговия и индустрия Питър Наваро по отношение на сътрудничеството в областта на отбраната, тя коментира решението на българското правителство да избере да започне преговори с правителството на САЩ за закупуване на 8 броя самолети F-16V Block 70.

 

 

„Ще дойдат преговорни екипи от 4 министерства, така че да направим добра сделка и за двете страни – ние да можем да купим най-модерния нов самолет, който се произвежда, а цената за бъде все пак коригирана„, обяснява Захариева, цитирана и от БТВ.

 

 

 

Захариева проведе две срещи във Вашингтон с представители на законодателната власт в САЩ, съобщи МВнР. Тя разговаря с Рон Джонсън, председател на Комисията по вътрешна сигурност в Сената и председател на подкомисията за Европа и регионално сътрудничество в областта на сигурността към Комисията за външни отношения в Сената, и с Майкъл Макюл, лидер на републиканците в Комисията по външни работи в Камарата на представителите.

 

 

Щастлива съм, че страната ни се разглежда като солиден и доверен партньор в региона на Балканите, както и в Централна и Източна Европа по въпросите, свързани с отбрана, колективната сигурност и енергетиката. България се утвърждава като незаобиколим фактор по пътя на гарантиране на принципите на евроатлантическата политика и демокрацията в глобален мащаб“, обясни Захариева на Макюл.

Ерик Рубин вярва, че Ф-16 са само първата крачка за модернизация на армията ни

Ерик Рубин вярва, че Ф-16 са само първата крачка за модернизация на армията ни

Европредседателството на България през миналата година е най-големият успех за държавата

Захариева постави пред законодателите въпроса с включването на България в програмата за безвизови пътувания, като подчерта, че процентът на откази за американски визи е спаднал с повече от три на сто, а процентът на просрочие на визите за български граждани е едва 1.5 %, което страната ни ще настоява да влезе в критериите за отпадането на стикерите за притежатели на български паспорти.

Захариева и Макюл обсъдиха ситуацията в Сирия, кризата във Венецуела, Иран и други актуални въпроси от международния дневен ред.

Във Фейсбук външният ни министър се снима с колеги външни министри преди съвместната сесия на Сената и Камарата на представителите на Конгреса на САЩ с участието на генералния секеретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Започна срещата на НАТО по повод 70-годишнината на Алианса. В реч пред Конгреса и сената във Вашнигтон, Столтемберг обяви, че в НАТО „не искаме нова надпревара във въоръжаването„.

В речта си Столтенберг подчерта важността на НАТО за САЩ, както и решаващата роля на Вашингтон в създаването и запазването на пакта. „Америка е гръбнакът на нашия съюз„.

НАТО: Няма да има надпревара във въоръжаването с Русия

НАТО: Няма да има надпревара във въоръжаването с Русия

Йенс Столтенберг обеща Алиансът да е верен съюзник на САЩ

От совя фейсбук профил, Захариева обясни и че акцент по време на срещата й с Питър Наваро е активният двустранен диалог и отличното стратегическо партньортво, както и приоритетните въпроси от двустранния дневен ред между България и САЩ.

Обсъдени са усилията на българското правителство за енергийна диверсификация – развитието на проекта за газов интерконектор с Гърция като част от Южния газов коридор и интереса на България да участва в проекта за терминал за втечнен природен газ в гръцкия град Александруполис. Страната ни има амбицията да се превърне в регионален разпределителен център чрез изграждането на газов хъб „Балкан“ край Варна.

В разговора, Захариева излага и аргументите за започване на преговори с България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

 

През 2018 България е изведена от „Списъка за наблюдение“ на Търговския представител на САЩ (USTR) относно защитата на интелектуалната собственост (в който страната ни е включвана в продължение на пет години). Постигнатият резултат е сериозен успех на българските институции и силен положителен знак към чуждестранните инвеститори, както и предпоставка за засилване на интереса на американския бизнес към България.

 

 

Американските компании засилват интереса си към България в технологичната сфера. Предварителните данни за 2018 г. показват нарастване на взаимния стокообмен с близо 26% до 903,6 млн. долара, допълва Захариева.

Отличният двустранен диалог, стратегическото партньорство в редица сфери, интензивните отношения на всички нива в администрацията и в политическия спектър, както и двустранните отношения в областта на международното правно сътрудничество, това са част от темите, обсъдени на среща между Захариева и главния прокурор на САЩ и министър на правосъдието Уилям Бар във Вашингтон, съобщава МВнР.

 

 

„Благодаря за вашата подкрепа по време на прехода за осъществяването на съдебната реформа в България. Имаме изключително близко сътрудничество с вашите служби, благодаря за обученията, които редовно организирате от години за нашите прокурори и следователи“, коментира вицепремиерът.

 

 

Реализирали сме редица общи операции, свързани с трафик на наркотици и хора, валутни престъпления и пране на пари. Благодаря и за решаването на казуса с Желяз Андреев„, допълва тя.

Посланикът на САЩ у нас навести и БНБ

Посланикът на САЩ у нас навести и БНБ

Интересува се от механизмите на БНБ срещу прането на пари

По време на срещата е разгледано и сътрудничеството по отношение на сигурността и съдебната система в киберпространството, трансграничният достъп до електронни доказателства, транснационалната организирана престъпност, както и борбата с изпирането на пари.

 

 

Захариева коментира стъпките на българското правителство по отношение на борбата с престъпността, корупцията, отличните резултати в борбата с контрабандата, реформите в съдебната система, както и по опазването на външната граница на ЕС.

 

 

Тя изтъква, че българското правителство продължава да демонстрира твърда политическа воля и решимост за осъществяване на реформите и за пълното изпълнение на всички препоръки на Европейската комисия от януари 2017 г.

 

Нюз БГ

Политика

More in Политика

радев-силяновска

Силяновска искала да говори с Радев във Ватикана, той я кани в София

май 23, 2024
ezgif-3-228be48fba

Изтече таен запис №3 на Кирил Петков: Даваме Горанов на „Магнитски“… АУДИО

май 21, 2024
пееф

Пеевски: Нещата са чудовищни! Асен Василев искаше да е премиер, Христо Иванов – президент

май 21, 2024
phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024