Европа

Речта на Макрон неубедителна за 63% от французите, протестът на „жълтите жилетки“ продължава

Речта на Макрон неубедителна за 63% от французите, протестът на „жълтите жилетки“ продължава

 

Macron-bgnes-1200x628-resize-quadrant(C)

 

 

 

Проучване, проведено за вестник „Фигаро“, установи, че 63% от хората смятат, че Макрон е бил неубедителен, а 80% смятат, че протестите на “жълтите жилетки” ще продължат, съобщава АФП.

 

 

 

Финансовият министър на Франция обеща, че новият кръг данъчни облекчения, обявен от президента Еманюел Макрон, ще бъде от полза за хората с ниски доходи и няма да удари бюджета заради планираните съкращения на разходите.

 

 

 

Говорейки в четвъртък вечерта, Макрон обеща допълнително намаляване на данъка върху дохода на стойност 5,0 милиарда евро (5,5 милиарда щатски долара), в отговор на петмесечните протести срещу жизнения стандарт от страна на антиправителствените демонстранти “жълти жилетки”. “Няма да позволим разширяване на дефицита”, каза министърът на икономиката и финансите Брюно Льо Мер. “Няма да позволим общественият дълг да се разшири.”

 

 

 

Льо Мер каза, че се надява 15 милиона домакинства да се възползват от новите мерки. Те ще дойдат с пакет от данъчни облекчения и надбавки за доходи на стойност 10 милиарда евро, които бяха обявени през декември. Той предположи, че това ще бъде постигнато чрез “омекотяване” на най-ниската категория на данъка върху дохода – който е определен на 14% – и че сегашното ниво е “твърде брутално” и “неубедително”.

 

 

 

Намаляването на публичните разходи по посока на намаляване на данъците ще бъде основно предизвикателство за централисткото управление на Макрон, като се има предвид чувствителността във Франция за всякакви промени в обществените услуги.

 

 

 

Макрон предложи някои правителствени агенции да бъдат съкратени и дадени бюрократи и държавни служители да бъдат прехвърлени от Париж в провинциална Франция. Намаляването на данъците също се очаква да бъде финансирано чрез премахване на данъчните облекчения за компаниите, чрез насърчаване на хората да работят повече и чрез намаляване на безработицата, която е спаднала според Макрон до 8,8% от 9,4%.

 

 

 

Бюджетният дефицит на Франция се очаква да бъде 3,1% от БВП тази година.

Днес реакциите от речта на Макрон, която бе определена като повратна точка за неговото президентство, бяха смесени.

 

 

 

“Макрон не се е отказал от нищо”, пише коментаторът Жан-Франсис Пекрес в бизнес изданието „Ехо“. “Еманюел Макрон е вложил известна хуманност в своя либерализъм, но не е променил стратегията си.”

 

 

БГНЕС

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024