Политика

Цацаров и магистрати: Не може да се разследва президент, ако има проверка на КОНПИ, тя е „на ръба на законността“

Цацаров и магистрати: Не може да се разследва президент, ако има проверка на КОНПИ, тя е „на ръба на законността“

 

 

Румен-Радев-Президент-4-1280x860

 

 

По Конституция държавният глава има абсолютен имунитет и не може да бъде разследван.

Ако действително е започнала проверка от КОНПИ на апартамента на президента Румен Радев, купен през 2010 г. , то тя е на ръба на законността. Това са заявили топ-магистрати за 5GMedia.bg.

Както вече ви информирахме, проверката е била образувана по сигнал на журналиста от информационна агенция ПИК Недялко Недялков. Това твърди само ПИК засега. Подобна информация отсъства, обаче, от официалната страница на КОНПИ.

 

 

 

 

Недялков алармира за покупка на въпросния апартамент на занижени, според брокери, цени. Недялков ще бъде призован по време на проверката. Същата информационна агенция изрязява съмнения за корупционни действия на Радев от времето когато е бил ръководител на ВВС.

 

 

 

 

 

Казусът поразително прилича на случай с президента Росен Плевнелиев от 2015 г.

5GMedia припомня изявление на главния прокурор от 20.05.2014 г.:

 

 

 

 

Сотир Цацаров: Софийската градска прокуратура незаконно е образувала проверка срещу президента Росен Плевнелиев за държавна измяна по повод на срещата му във Виена през март с изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц. Сигналът е бил подаден от Николай Бареков..

 

 

 

 

След сигнала на Бареков, подаден в началото на май 2014 г., прокурор от Софийска главна прокуратура, чието име до момента не е известно, е разпоредил проверка и е дал на органите на ДАНС указания – да се снеме обяснение от Бареков. А председателят на ДАНС Владимир Писанчев е пратил писмо с конкретни въпроси до администрацията на президента и ръководството на ЕВН.

 

 

 

 

Сотир Цацаров: От администрацията на президента Плевнелиев сезират главния прокурор за незаконната проверка на 15 май. На 16 май прокурор от ВКП е изискал преписката от СГП и е отменил постановлението за възлагане на проверка на основание на текст от Конституцията, съгласно която срещу президента не може да бъде възбудено наказателно преследване.

 

 

 

 

 

По Конституция държавният глава има абсолютен имунитет и не може да бъде разследван.

Подаден е бил сигнал, след което по принцип трябва да се направи проверка. Прокурорът не е трябвало да възлага проверката на ДАНС, а да се позове на Конституцията.

 

 

 

Припомняме още, че по време на президентския мандат на Росен Плевнелиев, от партия „Атака“ многократно са искали Плевнелиев „да свали имунитета си“, за да бъде разследван, по техни обвинения, за корупционни сделки в миналото, но Конституцията не позволява.
 

5gmedia, Петел

 

 

 

 

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024