Политика

Кметът на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев е поискал 60 хил. лв. подкуп за издаване на разрешително за строеж

Кметът на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев е поискал 60 хил. лв. подкуп за издаване на разрешително за строеж

 

75fab89df79be35713e9cd690eeb2551_big

 

 

 

Кметът на пловдивския район „Северен” Ральо Ралев е поискал подкуп от 60 хил. лв. от строителен предприемач. Това обяви зам. главният прокурор Иван Гешев, цитиран от „Фокус”.

 

 

 

 

Вчера Ралчев беше обвинен за търговия с влияние, а казусът беше оприличен на този с отстранената кметица на столичния квартал „Младост” Десислава Иванчева.

 

 

 

 

Гешев уточни, че сигналът за злоупотребата е подаден от потърпевш гражданин – строител, който е депозирал жалба до министър-председателя Бойко Борисов. След това тази жалба е изпратена от Борисов към антикорупционната комисия.

 

 

 

 

Докладвано е и на главния прокурор и е образувано досъдебно производство по случая. В хода на разследването е станало ясно, че корупционната схема се развива от началото на миналата година.

 

 

 

 

 

Строителят твърди, че не получава необходимото разрешително за строеж, въпреки че документите му са в изрядна форма. След разговори с различни служители на Общината, той разбира, че трябва да плати сума от 60 хил. лв., за да получи необходимите документи.

 

 

 

 

Разследващите разкриват, че кметът е прибрал входираните заявления от строителя в собствения си кабинет, което е неправомерно по закон. В същото време забавянето на разрешителното е довело до финансови загуби за строителя.

 

 

 

 

При последваща среща между кмета и строителя, кметът обещава нужното разрешително срещу съответната сума. В хода на разследването служителите на Специализираната прокуратура са проследили втория задържан помагач, който е взел сумата за съответния документ. Задържаният посредник е изключително близък до кмета на район „Северен“.

 

 

 

 

 

„Той предлага на инвеститора да сключат договор, с който този посредник ще се задължи да строи срещу 300 хил. лв. строително хале на нашия „пострадал“. Целта на този договор била сигурност на посредника“, обясни Гешев.

 

 

 

 

Наблюдаващият делото прокурор Венцислав Фердинандов отбеляза, че има категорични доказателства за престъпление от страна на кмета на район „Северен“ и неговия помагач.

 

 

 

 

„Става дума за престъпление, което е извършено в съучастие. Смятаме, че това е престъпление, защото кметът няма правомощия и отношение към преписката, която е входирана в район „Северен“. Той не подписва документи, които касаят идейния проект и не издава разрешение за започване на строителство“, обясни прокурор Фердинандов.

 

 

 

Утре се очаква делото да бъде внесено в съда за искане на постоянна марка за неотклонение по отношение на тези две лица.

 

 

 

 

 

Бившият собственикът на „Евроком Карлово“ Иван Делевски също е задържан при акцията на КПКОНПИ, в която бе арестуван и кметът на район Северен Ральо Ралев.

 

 

8a00019b59099b328ffd3ace5dc930b2

 

Делевски е родом от Карлово и преди години се е занимавал с бизнес с петрол, държал е няколко бензиностанции в района и също така е управлявал кабелна телевизия в Карлово. Според запознати с кметът Ралев го свързват дългогодишни приятелски връзки. Строителни предприемачи в града твърдят, че той е бил основният му посредник в различни схеми, към които Ралев е имал нездрав интерес.

 

 

 

 

 

Включително и в настоящата афера, заради която двамата са задържани – изнудване на строителен предприемач за 60 000 лева. Именно Делевски е задържаният с белязаните пари. Запознати от Карлово твърдят, че рядко го виждат в града и според тях голяма част от времето си той прекарвал в чужбина, където имал имот.

 

 

 

Карловският бизнесмен Иван Маринов Делевски към днешна дата не се води собственик или управител на нито една фирма. Според данни от Търговския регистър до 2013 той е бил едноличен собственик на дружеството „Скай петролеум“, което се занимава с продажба на горива. През 2013 обаче той прехвърля фирмата на Иван Богданов. Въпреки, че компанията с бензиностанции е едва с 5000 лв. капитал, според данните къв 2018 има дългове за 850 хил. лв. към НАП, но и две спечелени обществени поръчки за 1 милион лева. Делевски е бил съдружник и в друга фирма – „Евроком Карлово“, но дружеството е ликвидирано през 2009. Интернет и тв доставчикът е бил съсобственост между Делевски и пловдивския бизнесмен Георги Барбудев.

 

 

 

 

Фирмата доставчик на интернет и телевизионни услуги в Сопот „4 Вендета” ЕООД, с търговско име Fibernet gpon, която се свързва с Делевски, в момента е собственост на Петър Димов, който придобива едноличен контрол върху нея през 2016 година, след няколко рокади с първоначалните собственици – Ивайло Боянов и Борислав Кандилов.

 

 

Факти БГ, Трафик нюз

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024