Европа

Чехия не иска еврото. Защо България, страната с африканска бедност настоява да го приемe?

Чехия не иска еврото. Защо България, страната с африканска бедност настоява да го приемe?

 

бедностes

 

 

Чехия свързва икономическия си растеж със запазването на националната валута и не планира да въвежда еврото, заяви премиерът Андрей Бабиш по време на работно посещение в Словакия.

 

 

 

По думите му нежеланието на Чехия да премине към еврото е свързано със сериозните проблеми, които преживява Еврозоната.

 

 

 

Според Бабиш тези трудности може да бъдат преодолени само ако Еврозоната напуснат Гърция и Италия, които не провеждат болезнените за народа, но необходими, икономически реформи.

 

 

 

Бабиш критикува плановете за увеличаване на бюджета на ЕС, които представи Европейската комисия. Според него това не трябва да се прави в момент, когато Великобритания напуска съюза, поради което ЕС ще се лиши от значителни бюджетни постъпления.

 

 

 

 

Чешкият премиер е на мнение, че финансовото бреме, което Брюксел иска да наложи на оставащите 27 страни членки, може да се отрази отрицателно на социално-икономическата ситуация в тях.

 

 

 

 

И след като Чехия, която е значително по-развита икономически държава от България, нежелае влизане в еврозоната логично изниква въпросът защо ние вървим в тази посока. Правителството има ли разчети как ще се отрази преминаването към еврото на отделните отрасли в стопанството, на спестяванията, на инвестициите, на цените на стоките и услугите?

 

 

 

Някой дава ли ни гаранция, че ще въведем еврото при сегашния курс – 2 лева за 1 евро? Защото трябва да се отчита, че този курс не отразява пазара, а е фиксиран от валутния борд, тоест поддържа се изкуствено. Нашата икономика не върви наравно с тази на страните от Еврозоната, за да е константен този курс вече 20 години (от 1999 г. насам).

 

 

 

 

Тоест, за България влизането в Еврозоната няма да е болезнено единствено, ако приемем валутата по сегашния курс. Но българското правителство трябва да изисква предварителни гаранции за това, категорични са икономисти.

 

 

 

Източник: korektno.bg

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024