Европа

ЕС обмисля да прекъсне отношения с Турция и да й спре помощите заради сондирането край Кипър

ЕС обмисля да прекъсне отношения с Турция и да й спре помощите заради сондирането край Кипър

 

обмисляbig_a45c0e43e95e552c925b35b9408cf9e9

 

 

 

Министерството на външните работи на Турция обяви, че отхвърля незаконните искания на представители на Гърция и ЕС относно турското сондиране за газ и петрол край Кипър и поясни, че ЕС не може да бъде безпристрастен посредник по кипърския въпрос, информира „Ройтерс“, цитиран от news.bg.

 

 

 

В съобщение министерството пояснява, че турският кораб „Фатих“ е започнал да сондира западно от средиземноморския остров през май, а корабът „Явуз“ наскоро е пристигнал в район източно от Кипър, където ще започне да сондира.

 

 

 

Междувременно „Блумбърг“ пише, че ЕС обмисля да прекрати контактите с Турция на най-високо ниво и да отреже финансирането на страната в протест срещу сондажите на Турция край Кипър.

 

 

 

Мерките ще бъдат обсъдени на среща на европейски министри днес в Брюксел. Една от мерките е свързана с ограничаване на финансирането на Турция от Европейската инвестиционна банка и спиране на 146 милиона евро помощ за 2020 г.

 

 

 

Предложените от Европейската комисия варианти също включват прекратяване на всички срещи на министерско и лидерско ниво, както и течащите преговори между двете страни за споразумение в сферата на авиацията. Службата на ЕС за външна политика също ще посъветва страните членки да се въздържат от контакти на високо ниво с Турция.

 

 

 

„Блумбърг“ пояснява, че евролидерите са на страната на Кипър в спора, като през миналия месец предупредиха, че са готови да обмислят санкции, ако Турция продължи със сондирането.

 

 

 

Мерките вероятно ще бъдат договорени днес и ще бъдат одобрени от външните министри на срещата им в Брюксел през следващата седмица.

 

 

В същото време България попада в доста деликатна ситуация. Преди дни на срещата в Сараево премиерът Борисов не спря да ласкае турския президент Ердоган и да демонстрира близки отношения.

 

„Турците са най-мили, внимателни, любезни. България им е толкова важна и любима, защото целият им трафик минава през България. 5.1 милиарда долара е стокооборотът сега и си дадохме дума с Ердоган да разширим и да стигнем 10 млрд. долара“, заяви премиерът, който присъства на Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

 

 

„Той (Ердоган) като тръгне да поставя някоя тема, която не ми харесва, викам сакън, сакън, недей. Нали знаете – вероизповедания, те са любими теми, ремонт на всички джамии. Да изчакаме, всичко се развива добре, да строим“, разкри още българският премиер в босненската столица.

 

Нюз БГ

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024