ОБЩЕСТВО

Нашенка, работеща на морето: Гаврата е пълна, ще ви кажа защо туристите бягат!

Нашенка, работеща на морето: Гаврата е пълна, ще ви кажа защо туристите бягат!

 

 

слънчака

 

 

Пловдивчанка, дълги години работеща през летните месеци по нашето Черноморие, се свърза с Plovdiv24.bg, за да сподели своята гледна точка за проблемите там. От изданието са публикували мнението й без редакторска намеса:

 

 

 

„Здравейте! Напоследък е доста актуална темата, свързана с отлива на туристи. Дори не зная откъде да започна. От немалко години съм в тази сфера и трябва да ви кажа, че нещата сякаш се въртят в омагьосан кръг.

 

Родните „бизнесмени“ (неслучайно ги слагам в кавички) сами са си виновни за това положение. Плащат на персонала си толкова мизерни пари, че дори не ми се коментира. 600-800 лева. При положение, че работата е сезонна, което предполага по-високо от средното възнаграждение, защото горе-долу работиш 3 месеца.

 

Това от своя страна води до огромно текучество – хората напускат дори по средата на сезона, защото вече им е писнало да бъдат мачкани и експлоатирани. Новите, които ги заместват, съответно нямат нужната подготовка, качеството пада и туристите започват да недоволстват. Стигна се дотам да внасяме работници от Украйна и Молдова, които дори не говорят български.

 

В заведенията картинката също не е особено розова – доста скъпи цени, а обслужването е под всякаква критика – нацупени сервитьорки, които все едно искат да те изгонят от ресторанта, а не да спечелят пари.

 

Контрастът с Гърция е безкраен – там едва ли не ще ти стане неудобно, че те гледат като писано яйце. А тук – никакво отношение и доста съмнително качество. А накрая сметката – голяма. Затова не трябва да се учудваме на все по-честите новини за опашки на „Маказа“ и на ГКПП „Кулата“…

 

2017-та и 2018-та бяха изключително силни заради проблемите на Турция, Египет и други традиционно силни морски дестинации. Това бе и шансът ни да заемем добри позиции на пазара. Но не би.

 

Родният бизнес превърна морето ни в евтина дестинация за съмнителни чужди туристи, които се наливат с евтин алкохол, понякога малтретират персонала на хотела, в който са отседнали и по този начин разнасят лоша слава на курортите ни. Ден година храни – това вероятно е водещият принцип по нашето море през лятото.

 

Той обаче просто е криворазбран. Така няма как да стане, мили български олигарси, които искате с минимум инвестиции да имате максимални печалби. Или трябва да промените манталитета си и да се научите да предлагате добра услуга, или през лятото на скъпите сенки и шезлонги ще се излягате единствено вие и вашите семейства….“

 

 

Пловдив 24

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

пп-дб-1

Тревога в ПП! Петков и Василев подпалиха телефоните: Готови ли сме за избори

март 19, 2024
8143f4ea8c7e408481670258d8d7fcc8

Трагедия: Четвъртокласник издъхна в училищен двор в Казанлък. СУ „Екзарх Антим I“: Едно от децата ни пое по пътя към вечността!

март 18, 2024
марин

Тъжна вест! Отиде си вицепрезидентът Ангел Марин

март 18, 2024
преговори

Габриел: Приех мандата с чувство на отговорност. Денков: Съставът на кабинета е неприемлив

март 18, 2024
споразумние

Ето го споразумението, по което са работили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Борисов постигна целите си, има последната дума

март 18, 2024
корни

Корнелия Нинова: Претърпях операция на паращитовидната жлеза

март 17, 2024