Политика

Борисов: Всички агенции говорят за стабилност, а тук не я виждат, нищо общо с глупостите за дългове

Борисов: Всички агенции говорят за стабилност, а тук не я виждат, нищо общо с глупостите за дългове

 

borisov-3

 

 

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов присъства на 12-ия Летен университет във Варна на младежката организация на партията, на който участват над 250 младежи.

Събитието преминава под наслов #ЩеБъде, а негови организатори са Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, Младежи ГЕРБ и Фондация „Ханс Зайдел“.

 

 
„През септември имаме 2 много важни избора. Движим се много добре. Преди няколко дена излезе кредитния рейтинг на България от „Фич“, както и от „Мудис“. Глобални кредитни агенции, които след като излязат със своите становища, ги чете целия свят и се ориентира. На тези агенции не можеш да им кажеш какво да напишат“, каза премиерът.

Борисов прочете и подробности от докладите на кредитните агенции.

 

 

„Нищо общо с глупостите, които говорят за дългове и т.н. „Благонадеждна политика за постепенно присъединяване към Еврозоната и перспектива за устойчив растеж“. Т.е., счита се, че това, което прави управляващата коалиция, допринася за устойчивия растеж. Стабилни банки, а не състояние, в което се налага държавата да се намесва – както стана по време на управлението на БСП. Когато чета тези неща, аз съм спокоен. Когато новоизбраният председател на ЕК идва у нас и първите й думи са за борбата с контрабандата, за растежа, аз съм спокоен. И ще видите, че ще имаме в пъти повече пари – точно това, което отговаря на нашите приоритети“, заяви Борисов.

 

 

Той цитира оптимистичните перспективи, набелязани от агенциите.

„Агенцията отбелязва, че България се характеризира със стабилни показатели. Но тази стабилност сякаш медиите не я отчитат. Но ето какво казват експертите от „Фич“ – очакват страната да продължи да реализира излишъци. Тук пишат разни идиотщини – „страната ще задлъжнее за следващите млади поколения“, от „Фич“ ни казват точно обратното“, коментира премиерът.

 

 

 

 

„Банковият сектор остава стабилен. Какъв беше при управлението на БСП и ДПС? Какво стана с КТБ? Забравиха ли пенсиите, когато бяха по 3-4 долара на месец? „През последните години – това е и в отговор на президента – България се характеризира с нарастващи бюджетни излишъци, стабилно намаление на държавния дълг“, пишат агенциите. Е, това е вече „прогерберската позиция“, която не може да им се прости и трябва да се обърнат срещу тях“, пошегува се Борисов.

 

Той отбеляза, че разумното икономическо планиране е трудно след „паднали банкови системи, разбойнически приватизации, грабеж“.

 

„Преди една седмица, защото платихме до този момент над 3 милиарда за реакторите на „Белене“, понеже има много спекулации по тази тема, истината е, че с добрата воля на руската компания се удължи животът на 5 и 6 реактор на „Козлодуй“ с 10-15 години“, припомни премиерът.

 

 

Той отбеляза, че през следващата година ще бъдат вдигнат доходите с 10%.

Цитирайки оценката на „Фич“, Борисов отбеляза, че агенцията е отчела положителните иновации при строителството на автомагистралите „Хемус“ и „Струма“: „Нали като минавате, виждате как се строи? И се строи здраво! Догодина като минете по „Хемус“ трябва да няма и метър, по който да се строи“, заяви той.

 

Eпицентър

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024