Европа

ЕС омекна! Готов е да преговаря с Борис Джонсън

ЕС омекна! Готов е да преговаря с Борис Джонсън

 

epa07785598 French President Emmanuel Macron (R) and British Prime Minister Boris Johnson (L) prior to their  meeting at the Elysee Palace in Paris, France, 22 August 2019. Johnson is in Paris after a one day visit in Berlin.  EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

 

Европейският съюз е склонен да отложи датата на излизане на Великобритания от ЕС, пише британският в. The Daily Telegraph.

 

 

 

Президентът на Франция Еманюел Макрон е заявил, че е готов да отложи срока за Брекзит, определен за 31 октомври, а Европейската комисия добави, че удължаването на преговорите „със сигурност е възможност“.

 

 

 

Официалното потвърждение за тази информация все още няма, но това е явно смекчаване на позицията на ЕС преди началото на интензивните преговори за излизането на Обединеното кралство от съюза, насрочени за септември.

 

 

 

 

Предлагайки да разшири преговорите, ЕС възнамерява да отслаби аргументите на британския министър-председател Борис Джонсън. Той продължава да поддържа позицията, че Лондон ще напусне ЕС на 31 октомври, със или без сделка.

 

 

 

 

От друга страна британските евроскептици смятат, че тази позиция демонстрира паника в Брюксел и стратегията на Джонсън се отплаща.

 

 

Британският премиер продължава да настоява за премахване на предпазната клауза за ирландската граница, която според него може да бъде заменена от други „алтернативи“.

 

Факти БГ

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024