Коментари

Цв. Томов за освобождаването на Полфрийман: Не е редно да атакуваме съда и съдиите

Цв. Томов за освобождаването на Полфрийман: Не е редно да атакуваме съда и съдиите

томов768x432

 

 

Социологът Цветозар Томов коментира предсрочното освобождаване на Полфрийман като изрази мнение, различаващо се от всеобщото негодувание от решението на съда.

 

Ето какво написа той в мрежата:

 

 

Реакцията на граждани, политици и висши държавни дейци на съдебното определение за условно предсрочно освобождаване на Джак Полфрийман е твърде тревожен индикатор за състоянието на българското общество. Поради две причини.

 

Един затворник, осъден за извършването на тежко престъпление е подал иск за условно предсрочно освобождаване. Той има право на такъв иск. Съдът е преценил, че искът е основателен и е приел определение, с което го удовлетворява, в пълно съответствие със законите на страната. Ако смятаме, че това определение е несправедливо и същевременно искаме да живеем в правова държава, трябва да знаем срещу какво можем и е редно да протестираме, както и срещу какво не можем и не е редно да протестираме.

 

В случая не можем и не е редно да атакуваме определението на съда, а още по-малко – съдиите, които са го произнесли. Защото иначе рушим фундамента на правната система. Можем да атакуваме приетите в обществото правила, които правят това съдебно определение законно и неатакуемо. В случая – самата възможност за условно предсрочно освобождаване или пък невъзможността определението на Апелативния съд да бъде оспорвано по съдебен ред. Това масово нахвърляне върху съдебен акт и съдиите, които са го произнесли по напълно законен начин е едната причина за тревога.

 

Другата причина – страхувам се, че подобна обществена реакция не би имало, ако освободеният чрез това определение не беше чужденец, отнел живота на българин, а подобна реакция на политици и висши държавни дейци не би имало, ако в съдебния състав нямаше съдии, чийто публични позиции по отношение на състоянието на съдебната система и предстоящия избор на главен прокурор не съвпадат с позициите на тези, които носят отговорността да я управляват в момента.

 

В резултат на сцената веднага излизат и политиците, които искат да се възползват от тази ситуация. Всичко това е тревожно, защото историческият опит на немалко европейски страни показва, че когато в едно общество ненавистта към различните се съчетае с национал-популизма на имащите власт и/или борещите за власт, хлъзгането към фашистки и други тоталитарни политически практики е естествения резултат.

 

Цветозор Томов, фейсбук

Коментари

More in Коментари

big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024
kiril-petkov

Калина Андролова: Някой да скрие Кирил Петков поне до деня на гласуването / ВИДЕО

април 2, 2024