Европа

Дания не даде разрешително за „Северен поток – 2“, алтернативният маршрут ще удължи с месеци пуска на тръбата

Дания не даде разрешително за „Северен поток – 2“, алтернативният маршрут ще удължи с месеци пуска на тръбата

1476542910

 

 

Сроковете, в които Дания трябваше да издаде разрешително за изграждането на тръбопровода „Северен поток – 2” през нейни териториални води „фактически приключиха”. Това признава в интервю за „Business FM” руският министър на енергетиката Александър Новак, предаде БНР.

 

Все още съществуват шансове то да бъде получено, но ако това не стане, строителството по другия маршрут ще удължи реализацията на проекта с месеци и тръбопроводът няма да бъде приключен до 2020 г.

Според Новак, Дания все пак би могла да даде разрешение, тъй като „няма никакви противоречия и никакви проблеми”, които да допуснат отказ.

 

 
По-рано в. „Известия” съобщи, че Дания е решила всички политически въпроси, свързани с газопровода. Източник на изданието е заявил, че е останало да бъдат решени единствено административните въпроси.

 
Председателят на съвета на директорите на „Газпром” Виктор Зубков сподели, че ако Дания все пак откаже да издаде разрешително, изграждането на трасето ще се забави и ще струва по-скъпо, но кралството няма да може да спре проекта. На свой ред генералният директор на „Wintershall Dea” Марио Мерен изрази надежда, че страната ще спазва европейските правила и няма да откаже да издаде разрешение.

 

Към момента тръбополагащият кораб „Солитер” почти е достигнал териториалните води на Дания. Завършени са 83 % от изграждането на „Северен поток – 2”.

 

Епицентър

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024