Здраве

Личните лекари искат да се плаща потребителска такса и за децата, бюджетът им бил малък

Личните лекари искат да се плаща потребителска такса и за децата, бюджетът им бил малък

лекари618x345

 

 

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в което преобладават членове на партия Герб, предлага бюджета за джипитата през 2020 г. да бъде повишен с 25 млн. лв. спрямо тазгодишния.

 

През тази година за първична извънболнична помощ са предвидени 225 млн. лева. Ако искането им бъде изпълнено, допълнително ще предоставят предложения, за какви дейности да бъдат разпределени средствата.

 

 

Освен това от сдружението настояват да няма освободени от потребителска такса за преглед, каквито сега са децата, пише mediapool.bg. Джипитата искат децата също да плащат такса, в намален размер, както пенсионерите, а разликата да се доплаща от държавата.

 

 

Сега при посещение на личния лекар възрастните хора плащат 1 лев, а разликата до редовната потребителска такса от 2.90 лв. се покрива от държавата. По-добро заплащане за ваксини и профилактика Освен това личните лекари настояват да получават по-добро заплащане за работа по различни програми (ваксинопрофилактика, профилактични прегледи при деца и възрастни, диспансерно наблюдение на деца и възрастни и др.)

 

 

 

“Това е заплащане за т. нар. предвидими, прогнозируеми и регулируеми дейности – профилактични прегледи на деца и възрастни, имунизации, грижа за болни с хронични заболявания (диспансеризация). За деветнадесет години тези дейности все още не са достигнали достатъчна “касова” цена, макар че процедурата по изпълнението им бе и ще бъде допълвана (увеличен обем дейност) в интерес на здравето на пациентите, като предложенията за разширяване обема на тези дейности винаги са били по инициатива на сдружението“, казват от организацията на личните лекари.

 

 

През този сезон за първа година предстоят безплатни имунизации срещу грип за възрастните. Повишаване на капитационните плащания Освен това те настояват и за увеличение на капитационните плащания за брой записани пациенти в листата.

 

 

От сдружението посочват, че едно джипи получават средно 17 лева на година за един записан пациент в листата, които реално се изчерпвали при едно посещение. “По същество това също е заплащане за дейност, което осигурява правото на здравноосигуреното лице да ползва услугите на избрания личен лекар. Това е заплащане за т. нар. непредвидими, нерегулируеми дейности, които включеното в листата на джипито здравноосигурено лице може да ползва при необходимост.

 

 

Данните от външни източници сочат, че средното потребление е 3.5 – 4 посещения на човек годишно. Това са непредвидимите посещения, осигурявани от капитационната сума.

 

 

Един човек може да има свръхпотребление, друг по-малко, трети да не ползва цяла година услугата на лекаря. Личният лекар реализира нетен приход, само когато здравноосигуреното лице не ползва или ползва, но без свръхпотребление, осигурените чрез капитационното заплащане услуги, т.е. е в добро здраве.

 

 

В нашия случай, при капитационно заплащане средно 17 лв. на година за един здравноосигурен, означава, че едно посещение при лекаря изчерпва средствата от капитационното заплащане на лицето за цялата година“, посочват от сдружението.

 

Източници:

Медиапул и

bulbulgnewsbgg.blogspot.com

 

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023