ОБЩЕСТВО

Медицински сестри се барикадираха в здравното министерство, протестират срещу унизителните им заплати

Медицински сестри се барикадираха в здравното министерство, протестират срещу унизителните им заплати

143603_660_370
Медицинските специалисти, които влязоха преди повече от 2 часа на среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев отказват да напуснат ведомството.
Те са готови да останат вътре докато държавата не започне реална работа по реформата в здравеопазването колкото и дълго време да отнеме това.
По-рано медицински сестри, подкрепени от лекари специализанти, отново излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването.
Представители на медицинските сестри влязоха на среща при здравния министър Кирил Ананиев, а друга част от протестиращите блокираха движението пред сградата на министерството на бул. „Мария Луиза“ и в двете посоки с жива верига.

Една от барикадиралите се медицинските сестри обясни, че те отказват да напуснат, защото „институцията носи отговорност за положението, в което се намира здравеопазването в момента“.

 

„Заявяваме, че ще останем там, докато не започне реално разрешаване на проблемите“, посочи тя.

 

Пред сградата на министерството продължават да протестират техни колеги. Те обясниха, че на срещата с министъра не са постигнати никакви конкретни договорености за промяна на финансирането на системата.

 

Медицинските сестри протестират от март насам с искане за основна заплата от поне две минимални заплати за страната или 1120 лева. Те настояват болниците вече да не са търговски дружества, тъй като сегашният модел на финансиране е порочен.

 

 

„Искаме основна промяна, откъдето ще се качат и заплатите ни, което не е за пренебрегване. Сега заплатите ни зависят от броя на преминалите пациенти, трябва да се молим за колкото се може по-болни хора, заяви Елена Якшева, медицинска сестра, гр. Стара Загора.

 

Божена Георгиева от Свищов призна, че сестри с 20-годишен трудов стаж имат чисто на месец 630 лева, което е унизително.

 

„Ние искаме достойно заплащаме и искаме истински да отговаряме за живота на децата. Работя в две училища, защото няма достатъчно деца в училищата“, каза тя.

 

Относно новото обещание за 200 млн. лв. повече за системата за здравеопазване през 2020 г. коментарът на медицинската сестра Елена Тонева по-рано бе: „Те основно ще бъдат насочени за увеличаване на клиничните пътеки. Този механизъм те използват като оправдание, че по този начин ще увеличат заплатите на колегите в цялата страна. Ние не сме нормени работници и не искаме парите ни да се определят от брой преминали пациенти, т.е. от клинични пътеки.

 

Канал 3, Лупа БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
7bfd09d69f4f419a8bf9eee06bd000ed

Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира

април 26, 2024