Европа

Орбан призна тежко поражение – загуби Будапеща и още 10 големи града на кметските избори

Орбан призна тежко поражение – загуби Будапеща и още 10 големи града на кметските избори

 

Унгарската опозиция спечели кметските избори в столицата Будапеща и нанесе тежък удар на премиера Виктор Орбан, съобщава Дарикнюз.бг. Според предварителните резултати кандидатите на обединената опозиция срещу Виктор Орбан печелят изборите поне в още 10 големи града в Унгария.

 

 

 

Това е първият електорален удар срещу националистическия премиер Виктор Орбан, откакто той дойде на власт през 2010 г. Кандидатът на левия център Гергели Карашони победи действащия кмет на столицата Ищван Тарлош. Тарлош бе на поста от 2010 г. и бе подкрепен от дясната партия Фидес на Виктор Орбан. Тази нощ той призна загубата си и поздрави 44-годишния Карашони по телефона.

 

 

 

Карашони сравни победата си с тази на кмета на Истанбул, който спечели срещу кандидата на президента Таип Реджеп Ердоган. Победата на 44-годишния Корачони потвърди неговата стратегия за общи кандидати на опозицията като най-ефективният начин за борба с хората на „Фидес“.

 

 

Управляващите и Орбан побеждаваха 7 пъти поред на национални, местни и европейски избори през последните 9 години.

 

Говорейки пред симпатизанти, след огласяването на първите резултати, новият кмет заяви, че сега Будапеща ще бъде зелен и свободен град, който ще се завърне в Европа.
Опозицията печели местните избори и в други големи градове като Миклош, Сегед, Печ, Дунайварош, Егер – общо в 10 от 23 големи унгарски града.

Премиерът и председател на Фидес Виктор Орбан нарече изборите трудни, но подчерта, че въпреки това кметове на управляващата партия ще има в много провинциални населени места.

 

Няма какво да кажа. Днес Будапеща взе такова решение и избра Гергели Карашони, аз го поздравявам“, заяви на пресконференция досегашният кмет на унгарската столица Ищван Тарлош. Тарлош застава пред медиите редом с премиера Виктор Орбан, чието изявление е кратко.

 

„Правителството уважава решението на гражданите на Будапеща. Взимаме този резултат за сведение, всичко, което можем да кажем е, че ще си сътрудничим в интерес на хората, които живеят в Будапеща и Унгария“, предават световните агенции думите на премиера Орбан.

 

Орбан каза още, че партията му се е надявала да спечели кметската надпревара в над половината от градовете с над 5000 души население. По думите му броят на гласовете в национален мащаб потвърждавал, че неговата дясна коалиция остава най-силната в Унгария, но и че „Фидес“ трябва да анализира резултатите от неделния ден и да адаптира политиката си.

 

Загубилият Будапеща Тарлош ще стане съветник на премиера Орбан. У Фидес остава управлението на Дебрецен, Гьор и Кешкемет.

 

Резултатът няма да отслаби властта на Орбан на национално ниво, особено след като правителството му се възползва от добре представящата се икономика, яростна антиимигрантска реторика и бързо повишаване на бюджетните заплати, коментира „Ройтерс“.

 

„Фидес“ е непоклатимо по-популярна от всички останали партии в селските райони.

 

Мнозинството на Орбан в парламента е внушително, а общи избори би трябвало да има през 2022 г.

Победата на опозицията в столицата и в други населени места, стана възможна след като партии от либералите, зебените, социалисти и консерватори, се съгласиха да издигнат общи кандидати за кметове, в опит да сразят кандидатите на Фидес, пише „Политико“.

 

Това е първа победа на опозицията в Унгария от 2010 година насам. Според досегашните резултати противниците на режима на Виктор Орбан ще спечелят поне в 10 големи града.

 

Източник: „Епицентър“

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024