ОБЩЕСТВО

„Томас Кук“ повлече след себе си още жертви, голям български туроператор обяви фалит!

„Томас Кук“ повлече след себе си още жертви, голям български туроператор обяви фалит!

Фалитът на британския туроператор Томас Кук се яви поводът, който даде възможност на българския туроператор Астрал холидейз да обяви процедура в несъстоятелност.

 

 

 

Компанията е на пазара от 24 години, но още през 2015 година към Комисия за защита на потребителите (КЗП) се появяват множество жалби, че се отлагат пътувания заради недостатъчен брой на туристите, но парите на клиентите, които вече са платили, се бавят с месеци поради недостиг на кешова наличност.

 

 

 

Слуховете в бранша поставят компанията на ръба на оцеляването от години. Като представители на Томас Кук за България, именно от компанията коментираха, че се задават фалити на туроператори у нас веднага, след като Кук обяви, че прекратява дейността си.

 

 

Първият голям срив на туристическия пазар у нас бе през 2011 г. когато на 10 септември мощната тогава Алма тур остави на летище Бургас руски пътници, които България ер отказа да качи, поради отдавна неизплатени задължения. Тогава се оказа, че компанията не може да се разплати с клиентите си и у нас, но не може да покрие и разходите за връщането на българи, които са вече зад граница. След множество дела и разправии, малка част от потърпевшите успяха да си върнат парите, а ТВ репортажи показваха километрични опашки от желаещи да си върнат предплатените почивки.

 

 

 

Ситуацията доведе до законова промяна, която задължи всеки туроператор да сключва задължителна застраховка Професионална отговорност и покритието да е адекватно на броя на обслужваните туристи, за да може всеки от тях да бъде върнат незабавно, ако компанията се окаже в несъстоятелност.

 

 

 

Именно това се случи и с британските клиенти на Томас Кук, като бе обявено, че това е най-огромната мирновременна операция по репатриране на британци.

 

 

 

Вторият сериозен фалит, който разтърси бранша в България бе година по-късно с отпадането от пазара на Он травъл, а през декември, 2016 г. същата съдба сполетя и Алфатур.

 

 

В съобщението на Астрал холидейз се казва:

 

 

„С огромно съжаление и разочарование, искаме да Ви съобщим, че се налага да прекратим дейността и да започнем процедура по обявяване в несъстоятелност на „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ АД от 07.10.2019 г. след почти 24 години присъствие на туристическия пазар и въпреки неимоверните усилия на ръководството и служителите.

 

 

Пътуванията на всички клиенти, закупили почивки от „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ АД, които в момента се намират зад границата са изцяло платени, поради което не съществува опасност от проблеми с полети или отказ за настаняване в хотели или други туристически услуги.

 

 

 

Клиентите на „Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД, които са внесли депозити или са платили изцяло сумите по своите бъдещи организирани пътувания, но АСТРАЛ Холидейз не е заплатил към партньор или доставчик, ще бъдат обезщетени както следва по закон. Те са гарантирани със застраховка „Отговорност на туроператора“, с покритие – 700 000 лв.“

 

 

Хотелиери и представители в бранша коментират, че държавата, в лицето на Министерство на туризма, трябва да окаже методична помощ в спирането на процеса на доминото, който ще доведе до неразплащане по веригата към играчите в бизнеса. Това, че интересите на клиентите са защитени е само едната страна на монетата. От другата стоят всички доставчици на продукти и услуги, които също не бива да остават потърпевши.

 

Гласове

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
7bfd09d69f4f419a8bf9eee06bd000ed

Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира

април 26, 2024