Европа

Радан Кънев: Горанов подписал тайно с още 8 страни от ЕС документ с искане за данъчно облагане на самолетните полети

Радан Кънев: Горанов подписал тайно с още 8 страни от ЕС документ с искане за данъчно облагане на самолетните полети

 

348a8f594b9510beeaa664638c757e4f_big

 

 

Изненадващо и потайно, г-н Горанов, като министър на финансите, е подписал, от името на България, “Общо политическо изявление”, заедно с МФ на Швеция, Германия, Франция, Италия, Дания, Люксембург, Белгия и Нидерландия, в което е призовал ЕК да предприеме действия за данъчно облагане на самолетните полети.

 

Тази скандална новина съобщи в профила си в мрежата евродепутатът Радан Кънев. 

 

Ето какво още разкри той и как коментира поведението на финансовия министър: 

 

Без да оспорвам необходимостта от намаляване на СО2 емисиите от авиационен транспорт, съм убеден, че мястото на България не е в тази “коалиция” и интересът на българските граждани е обратен на предлаганите политики по множество сериозни съображения:

 

 

– България няма развита ЖП мрежа и ЖП свързаност с другите страни-членки на ЕС;

 

– Разстоянието, което икономически активните български граждани трябва да преминат, за да стигнат до икономически активните региони на ЕС, е непосилно с друг вид транспорт, освен авиационния;

 

– Същото се отнася за достъпа на чуждестранни туристи до България.

 

 

За българите (за разлика от холандците и белгийците например) авиационният превоз не е неоправдан лукс, а необходимост и единствена гаранция за свободата на движение, гарантирана от Договорите на ЕС.

 

 

Въвеждането на “данък мобилност” директно ще засегне правото на свободно придвижване, и в немалка степен – правото на труд на българските граждани в други страни от ЕС. Най-засегнати ще бъдат икономически активните млади хора, студентите и хората, които полагат сезонен труд, т.е. – и най-бедните българи.

 

 

Като представител в ЕП, категорично ще се боря намаляването на СО2 емисиите от авиационен транспорт да не става за сметка на правата и интересите на българските граждани.

 

 

Съществуват много възможности да бъдат насърчени други форми на придвижване, и то само тогава, когато има разумна алтернатива на полетите със самолет. (Например – облагане само на кратки полети, до 90 минути, когато могат лесно да се заменят с придвижване с железница. А приходите от такъв данък да бъдат целево инвестирани в железопътна инфраструктура).

 

 

Но най-голям напредък в намаляване на СО2 емисиите може да се постигне не с данъчна репресия. Далеч по-важно е да се приложат ефективно плановете на ЕС за единно въздушно и железопътно пространство. Планове, спирани именно от правителствата, с които Горанов ни “коалира” по този необясним начин.

 

Източник: фейсбук

https://www.facebook.com/radan.kanev?__tn__=%2CdC-R-R&eid=ARAzmKBz01ZA9hTbEqP9aCJZbg6daqk8BS_QncBRHoehUj0nHsl-aRBpnsvwjO351VsDG4YIsmti98vT&hc_ref=ARRtpOgoVzmTqtfLxbb33p5H4VA8BHgGoDwSSFvNdqT1rZfxURI4KbHyKqYv6kc1UrE&fref=nf

Европа

More in Европа

Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024
нигерийски

Нигерийски мигрант щави Германия с твърдението, че има 24 деца. Ето колко десетки хиляди евро получава

февруари 29, 2024
фицо660_2d1bfadcd19931a2ade58f497b828650

Роберт Фицо: Западни държави обмислят двустранни споразумения за изпращане на войски в Украйна

февруари 26, 2024
борел

Жозеп Борел: Западното глобално господство приключи

февруари 26, 2024