Здраве

Oтпадат лимитите за профилактичните прегледи при личните лекари

Oтпадат лимитите за профилактичните прегледи при личните лекари

 

болнициphpop0jau_800x

 

 

Няма да има лимити за профилактичния преглед при личния лекар.  Направленията на джипитата често не достигат, но лекари и Здравната каса се договориха да разделят пациентите, които идват само за профилактика от тези с конкретно оплакване и им се назначават допълнителни изследвания.

 

 

Всеки здравноосигурен веднъж в годината има право на профилактичен преглед при личния лекар. Той включва различни неща в зависимост от възрастта и здравето ни, но най-общо: анамнеза – или разказ на пациента за здравето му, кардиограма и изследване на урина, а веднъж на пет години и пълна кръвна картина.

 

 

 

 

 

Има хора, които най-редовно си взимат направление за профилактичен преглед има и такива, които казват „аз съм здрав“. И тогава вече ти си този, който казва „ти си здрав, ама пушиш по 40 цигари на ден, дай да видим какво се случва с теб“, казва общопрактикуващият лекар Емилия Крилчева.

 

 

 

От следващата година организацията на медиците и Здравната каса обещават да няма ситуация, в която да поискаме профилактичния си преглед, а личният лекар да ни отговори, че няма направления.

 

 

 

„Колкото от българските граждани решат да изпълнят своето задължение да направят годишен профилактичен преглед и посетят личния си лекар, той ще бъде направен”, коментира председателят на Българският лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

 

 

„Няма да има напрежение или проблем с осигуряване на профилактичната дейност”, допълни председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

 

 

 

 

Остават обаче ограниченията в броя на направленията, ако отидем при личния си лекар с проблем и той трябва да ни насочи към специалист. На езика на администрацията това се нарича „регулативен стандарт“. „Когато ние имаме регулативен стандарт на тримесечие, трябва да се включим в него и обикновено от острите заболявания не оставаха средства за профилактичните изследвания”, коментира джипито Николай Колев.

Намерението трябва да се гласува окончателно в края на месеца.

 

 

Нова тв

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023