Политика

Борисов отново на родна земя: Смятат ме за приятел. Аз съм приятел и на Тръмп и на Путин

Борисов отново на родна земя: Смятат ме за приятел. Аз съм приятел и на Тръмп и на Путин

 

1578505301

 

 

България активно развива своята газопреносна система с „Балкански поток“. На срещата ми с президента Вучич каза, че и на сръбска територия той продължава да се нарича Балкански поток“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на импровизирана пресконферения на летището в София при завръщането си от Истанбул, където участва в церемонията по официалното откриване на газопровода „Турски поток“.

„Проведохме много приятен разговор с президента Путин, въобще не е имало тема, че бойкотираме „Турски поток“. На наша територия разширяваме газопреносната си мрежа с „Балкански поток“, така че да минава всякакъв газ“, обясни премиерът в отговор на въпрос на специалния пратеник на Епицентър.БГ Валерия Велева.

 

„Това е нашата газопреносна мрежа. Ние строим, за да може всеки, който поиска, да прекара газ. Има смисъл да строим и ние днес резервирахме 320 млн. куб. м. втечнен газ. Сметката ни излиза, цената е по-ниска. Ние си строим и трябва да ви кажа, показахме снимките, добре, че ги заснехме от хеликоптера. Каза: Молодец!. Е, не е казал така де. На три километра от нас беше църквата „Свети Стефан“, казах му: при тебе Асад пали свещ, аз вкарах Тайпи в църквата, но не успях да го накарам да се прекръсти“, сподели още Борисов.

 

„Обсъдихме и АЕЦ „Белене“, какво възнамеряваме да правим“, обясни още премиерът.

 

„Смятат ме за приятел. Аз съм приятел и на Тръмп и на Путин. И те знаят това. Знаят много добре, че аз защитавам националните интереси“. Така премиерът отговори на въпроса на Епицентър дали участниците, с които седна на една маса след откриването на газопровода (Ердоган, Путин и Вучич), го смятат за човек на Тръмп.

 

„Ако го интересува, ще споделим, потвърдил съм срещата.“ Така премиерът коментира утрешния съвет по национална сигурност при президента. Според него, тази среща щяла да бъде само да се видят и да си поговорят.

 

„Днес е един хубав ден. Защо? От сутринта пет сесии вървят в България. Присъствахте на откриването, защото това е един изключително важен ден за българо-американските отношения. Стратегически ден за следващите поне 10 годин ии то в размирно време за света като такъв. Именно в този ден бяха отчетени и взети предвид и набелязани действия, не думи, които да оставят България на картата и в газоразпределителната система на Европа и в стратегическото ни положение и във всички други сфери: отбрана, сигурност, върховенство на закона, култура и за мен най-важното това е, че след като президентът Тръмп разпореди да се работи по падането на визите в България, вече се работи активно“, каза още Борисов.

 

„Днес Турция и Русия пуснаха своята част от „Турски поток“. Нещо, което навремето в България се говореше, че нито имат пари, нито технологични възможности. Те си го направиха и го пуснаха. Днес България подписа и стана акционер с 20 % в терминала за втечнен газ заедно с Държавната енергийна компания на Гърция. България активно изгражда Интерконектора с Гърция и активно развива своята газопреносна система с така наречения „Балкански поток“, допълни още Борисов.

 

 
Министър-председателят поясни, че по време на двустранната си среща със сръбския президент, Вучич е казал, че и на сръбска територия потокът ще бъде наричан Балкански. „По този Балкански поток ще тече руски газ, азерски газ и втечнен газ и всеки, който може да достави до тези газови магистрали в посока не само изток – запад, а и север – юг и обратното в зависимост къде цената е най-ниска“, каза още Бойко Борисов.
„Газовият хъб „Балкан“ спазва всички правила и ще можем да взимаме транзитни такси десетки години наред. А това, че президентите на Турция, Сърбия и Русия са ме поканили, оставям на вас и вашите коментари и на анализатори. Не съм длъжен да убеждавам г-н Путин. Аз не се бъркам в никоя държава. Строителите са италианци, саудитци, други. Дали ще правим бързо, бавно, ние имаме цел да я построим до месец май. По времето на БСП бяха наложени санции“, изтъкна Борисов.

 
„С президента Путин си говорихме много други работи. Само се радват на това, което България прави. Няма какво да отговоря на този въпрос. Бяхме четиримата, вечерята, която Ердоган даде, ние бяхме четиримата. Имах възможности да задам и получих доста отговори от президента Путин. Първо Либия – призовават и двете страни да спрат военните действия, подкрепям това изключително. От утре започват учения в Черно море, да не се притесняваме, той беше добронамерен, похвали ме, каза, че самолетите са добри. Разбира се президентът Ердоган хвалеше своите. Вучич накрая каза, купих си ракети, за да свалям самолети, една хвалба падна там. Загрижени са много около Иран и Ирак и се надяваме, на водещата роля на ЕС, на НАТО и на всички страни, които не желаят да продължават военните конфликти. Обсъдихме и други работи, Балканите…“, продължи Бойко Борисов.

 
С президента на Турция Реджеп Ердоган премиерът е договорил разширяване на граничните пунктове, за да могат да поемат увеличения трафик.

„Както направихме със Сърбия и сега разширяваме „Калотина“, така ще направим и на граничните пунктове с Турция“, обясни премиерът.

 

 

„Турция си държи изключително на думата, имаме нула миграция нелегална. Както видяхте, дори в доклада на Европа, под 200 човека са минали нелегално през България и то под 200, защото те няма как да ги засекат“, обясни още Борисов

 

Епицентър

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024