Политика

Партия пусна сигнал в прокуратурата за организирана престъпна група с участието на Иван Гешев

Партия пусна сигнал в прокуратурата за организирана престъпна група с участието на Иван Гешев

gesha

 

Единната народна партия (ЕНП) е изпратила в Специализираната прокуратура сигнал за наличие на организирана престъпна група с участието на главния прокурор Иван Гешев, съобщиха от политическата формация, информира Дневник.

 

 

Причината са разпространените от държавното обвинение записи със специални разузнавателни средства от разговор, в който се твърди, че участва президентът Румен Радев. Изваждането на СРС-тата стана ден след като главният прокурор Иван Гешев поиска тълкуване от Конституционния съд дали и при какви обстоятелства може да бъде разследван президентът независимо от функционалния му имунитет. Повече за това четете тук.

 

 

 

В сигнала си до спецпрокуратурата от ЕНП посочват и кои хора влизат в организираната престъпна група. „Според добилите известност факти тя включва наблюдаващия прокурор, главния прокурор на България и неизвестни лица“, казват от партията.

 

 

 

От там цитират чл. 132 на конституцията, според който „при осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност при техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е престъпление от общ характер“.

 

 

 

Изтъкват, че в Наказателния кодекс е записано, че „който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева“.

 

 

 

Позовават се и на още разпоредби от НК, според които, ако деянието е извършено от длъжностно лице, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба до 5 хил. лева и съдът може да постанови лишаване от права.

 

 

 

„Очакваме органите на Специализираната прокуратура да подходят отговорно към подадения сигнал. В противен случай като политическа организация ще потърсим правата си на свободни граждани по друг начин“, казват от ЕНП. Партията изтъква убеждението си, че страната е дестабилизирана както от управленска немощ, така и целенасочено от заинтересовани кръгове.

 

 

 

„Доколкото първото е резултат от волята на народа, то второто може да се предотврати с инструментите на демократичната държава и оторизираните органи“, се казва в позиция на формацията.

 

Дневник

dnevnik.bg

 

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024