Политика

Борисов се изкара борец срещу тоталитарните режими, пожела си никога вече да няма Народен съд

Борисов се изкара борец срещу тоталитарните режими, пожела си никога вече да няма Народен съд

 

big_2e8a

 

 

Първият ден на февруари се отбелязва като Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Ето какво написа току що Бойко Борисов в личния си профил във фейсбук:

 

 

 

Днес в България почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим. Точно на 1 февруари преди 75 години са произнесени присъдите на Първи и Втори състав на престъпния Народен съд. Винаги съм казвал, че демокрацията и мирът са най-ценните неща в днешния свят. Радостен съм, че сега българите живеят в разбирателство и взаимно уважение, но това не означава, че не трябва да помним подобни режими в човешката история и поуките от тях. Ето защо благодарение на усилията на правителството в новите програми за десетокласниците вече влиза изучаване на комунизма в България.

 

 

Важно е да се знае цялата историческа истина за тоталитарните режими, но още по-важно е никога повече да не ги допускаме и остро да осъждаме всяко посегателство върху достойнството на човека. Поклон пред паметта на жертвите на комунистическия режим!

 

Датата беше утвърдена през 2011 г. по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. Избрана е затова, защото на 1 февруари 1945 г. така нареченият Народен съд осъжда на смърт трима регенти, двадесет и двама министри, шестдесет и седем депутати, четиридесет генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса.

 

 

1 февруари 1945 г. влиза в историята на България с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици – над 150! На тази дата са произнесени присъдите на Първи и Втори състав на т. нар. Народен съд, организиран от правителството на Отечествения фронт по нареждане на Георги Димитров от Москва. С присъдите през 1945 г. на смърт без право на обжалване са осъдени княз Кирил Преславски (брат на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 22-ма министри, 67 депутати от 24-тото Народно събрание, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници.

 

 

Присъдите на „народния съд” срещу политическия и военен елит на България от февруари 1945 г. са предварително определени в проценти по указания от Москва. В навечерието на заседанието на Първи съдебен състав Вълко Червенков, член на ръководството на БРП (к), рапортува на Георги Димитров, който по това време е депутат в съветския парламент и се намира в СССР, с телеграма, писана на руски език: „Присъдата ще бъде изпълнена в четвъртък, 1 февруари. От състава на депутатите предлагаме да се осъдят на смърт до седемдесет процента.”

 

 

 

Според доклад на Държавна сигурност, за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

През 1996 г. Върховният съд отменя присъдите на Първи и Втори съдебен състав, като се мотивира с редица процесуални нарушения.

 

tvn.bg

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024