Здраве

Вирусолози: Ето как да различим грип от коронавирус?

Вирусолози: Ето как да различим грип от коронавирус?

 

kak-da-razlichim-grip-ot-koronavirus-1

 

Трябва да се постави висока оценка за мерките в нашата страна за коронавируса. Това заяви в пред БНТ акад. Ангел Гълъбов – ветеран на вирусологията в България.

 

 

Нужно е да се прави категорично разграничаване между симптомите на грип и коронавирус, обясни акад. Гълъбов. При грипа има внезапно начало – състояние на разтрисане, температура, главоболие, болки в мускулите и чак на втория – третия ден се поява кашлица.

 

 

Той не навлиза в кръвта, атакува горните етажи на дихателния тракт и след това става изливане на оксиданти.

 

При коронавируса няма внезапно начало, обаче има три особености – стъпалообразно засилване на кашлица, стъпалообразно покачване на температурата, елементи на проблеми с дишането, тъй като атакува дълбоко дихателните пътища и алвеолите, поясни акад. Гълъбов.

 

 

Акад. Гълъбов обясни, че бумът на коронавирус в Италия се дължи на това, че той е навлизал повече от месец в страната без симптомни инфекции и по тази причина, още не е открит нулевият пациент.

 

 

При съмнение за коронавирус, пациентът в никакъв случай не бива да посещава семейния си лекар в лечебно заведение, нито да се движи с масовия градски транспорт или да търси медикаменти в аптеката. В противен случай болният поставя в риск околните и другите пациенти в здравното заведение, каза д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

 

 

Ако има съмнения, пациентът трябва да се обади на своя лекар и след това той ще бъде извозен с линейка по специален начин, за да се направят изследвания за коронавирус. Трябва да имаме високо гражданско съзнание и да действаме без паника, допълни д-р Николова.

 

Коронавирусът удря дихателната система, започва с потичане на бистър секрет от носа.

 

Това е една инфекция, която съпътства грипния вирус. Болните от грип са милиони. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по Канал 3.

 

 

„В световен мащаб смъртните случаи от новия вирус са над 2900, повечето от които в Китай. За сравнение, от обикновен грип всяка година умират милиони хора“, допълни той, пише Блиц.

У нас с голям зор срещу грип се ваксинираха едва 4%, отбеляза епидемиологът.

 

 

„Хора не боледуват от птичи грип. Опасно е, когато гени от птичи грип попаднат в грипен вирус в човек. 1/3 от случаите в страната бяха от свински грип. Необразованите хора го наричат „свински“. Това се прави целенасочено, за да го прави пандемичен. 2011 г. не умряхме от него“, подчерта проф. Кантарджиев.

Той коментира и истерията, обхванала хората в последните дни.

 

 

 

„Хората не вярват, четат само заглавията по сайтовете и се поддават на манипулации. Парче плат от три слоя или обикновения шал върши същия ефект като предпазната маска“, обясни проф. Кантарджиев.

 

 

„Опасността да се заразиш на открито са минимални, ако не си сред тълпа. Вирусът е в дихателната система. Той започва с потичане от бистър секрет от носа. На втория ден се усеща тежест в гърдите и затруднение при дишане“, каза Кантарджиев.

Той коментира и истерията, обхванала хората в последните дни.

 

 

 

„Хората не вярват, четат само заглавията по сайтовете и се поддават на манипулации. Преболедувалите от коронавирус изграждат имунитет, заяви специалистът. Това дава надежда, че скоро ще се изработи ваксина.“.

Здраве

More in Здраве

Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024