Здраве

Ген. Мутафчийски: Коронавирусът вече е в България

Ген. Мутафчийски: Коронавирусът вече е в България

big_1603

 

 

Коронавирусът вече е у нас. Наивно е да смятаме, че едни условни граници могат да спрат вирус, който се разпространява по въздушно-капков път. Това заяви пред БНТ ген.проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и ръководител на Националния кризисен щаб срещу коронавируса, цитиран от Пик.

Ген. Мутафчийски препоръча на всеки, който се е завърнал от Италия или други страни с доказани случаи на коронавирус, да се отнесе съвестно към своето здраве и това на другите. Да се подложи на доброволно изследване и да спази наложената 14-дневна карантина.

 

 

Началникът на Кризисния щаб заяви, че страната ни следи внимателно това, което става по света. На конгрес на инфекционисти, проведен в Берлин, самата общност на експертите е изразила изненада от паниката, която се създава, защото се касае за ОВИ от един вирус, който е далеч по-безопасен от предишните коронавируси, разпространявани през 2002-2012 г. „Навярно сегашната паника кореспондира с огромния информационен поток, който по някакъв начин буди съзнанието и дори на „най-заспалите“ хора“, отбеляза генералът.

 

 

„Но няма смисъл от ирационални страхове. Да изкупуваме боба и лещата от магазините. Да изпадаме в паника или истерия“, заяви още той

Ген. Мутафчийски препоръча: „Нека стоим на метър и половина разстояние, да избягваме излишно събиране с други хора, да ограничим контактите с колеги“.

 

 

„Маската е за болните хора. А здравите, които носят маска, не са защитени изцяло. Китайците от пет години носят маски и какво стана? Докато не ги изолираха вкъщи, не им поставиха карантина, епидемията не можеше да бъде ограничена“, коментира той.

 

 

Генералът препоръча всеки да следи температурата си: „Ако в продължение на четири поредни дни имате висока температура, суха кашлица, затруднения в дишането, вие трябва да се обърнете към личния лекар, който да ви насочи към болнично заведение. Изключение са бременните и възрастните хора – те след втория ден на повишена температура трябва да потърсят своя личен лекар. Интересното е, че при децата този вирус няма такава поразяваща сила. Такива са данните до момента и това е и странно, и успокояващо“.

 

 

Ген. Мутафчийски отбеляза, че с всеки нов ден здравните власти са подготвени все по-добре,за да посрещната заразата. „Това би трябвало да успокои гражданите. Защото всички други „хиляди щуротии“ не са от полза“, заяви той.
 

В днешния ден във Военномедицинска академия (ВМА) са направени 14 проби, а в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести – 2 проби. Всички резултати са отрицателни.

Това обяви по време на брифинг днес, 1 март, 17.00 часа  д-р Венцислав Мутафчийски.

 

„Утре ще бъдат направени повторни изследвания на първите пациенти, които бяха карантинирани, защото изтича 14-дневният срок. Те са здрави и ще бъдат освободени“, поясни още генерал-майор Мутафчийски.

 

Той коментира и ситуацията в Европа и съседните на България страни, като подчерта, че скок на новите случаи се наблюдава в Италия – с около 340 души, както и в Германия – с около 50 души. За останалите държави няма сериозно увеличение.

Здраве

More in Здраве

Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024