ОБЩЕСТВО

Маските „на Ананиев“ отиват на съд

Маските „на Ананиев“ отиват на съд

ff4b0dc04d63afcd8b7e3968c89c330b

 

 

 

Заповедта за задължителното носене на маски от събота, издадена вчера от здравния министър Кирил Ананиев след предложение на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, отива на съд. 

 

 

Адвокатът и общественик Николай Хаджигенов обяви, че внася във Върховния административен съд жалба срещу задължителното носене на маски.

 

 

Юристът обжалва заповедта на министър Кирил Ананиев от 30 март като като неправилна, незаконосъобразна и постановена в нарушение на установените правила. Тя бе издадена на основание чл. 63 ал. 1 от Закона за здравето – за мерките в епидемична обстановка.

 

 

 

Тезата на Хаджигенов е, че законодателят сам е записал, че държавните органи трябва създадат необходимите условия за изпълнение на мерките, а средствата за това идват от държавния или от общинския бюджет. Т.е. не е редно, според него, да се изисква задължителна употреба на предпазни средства, ако държавата не е осигурила такива.

 

 

„Обжалваната заповед не предвижда осигуряването на защитни средства, но предвижда санкции в огромни размери от неизпълнението ѝ“, посочва адвокатът и добавя честата липса на маски в аптечната мрежа.

 

 

 

Той настоява съдът да спре предварителното изпълнението на заповедта до окончателното произнасяне.

 

 

Десетки жалби са постъпили във Върховния административен съд (ВАС) срещу заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за задължително носене на маска на закрити и открити обществени места, под заплаха от 5000 лева глоба, съобщи и правният сайт „Лекс“ след проверка.

 

 

 

 

Тази сутрин, след надигналото се обществено недоволство, че в аптеките няма достатъчно маски, от Националния оперативен щаб обявиха, че ще има гратисен период – до 0:00 часа в събота, за да имат време хората да се снабдят. Оттам настояха, че има осигурени предпазни средства, но явно не било масово на всички места.

 

 

 

В същото време обаче зам.-шефът на „Охранителна полиция“ Тони Тодоров каза пред bTV, че компромиси няма да има и полицията ще глобява от днес.

 

 

 

„Не трябва да говорим за проява на някаква толерантност от страна на полицейските служители за неспазване на мерките от страна на гражданите. Налагането на тези санкции е просто наложително и задължително. Заявяваме категорично, че няма да правим компромис с никой“, заяви той.

 

 

 

Ген. Венцислав Мутафчийски пък подчерта, че предстои регионалните здравни инспекции и МВР да детайлизират къде точно ще е задължително да се ходи с маска, но уточни че това със сигурност включва магазини, аптеки, болници, банки, транспорт, сгради на администрацията, всички институции и места, където няма контролиран достъп.

 

 

 

Шефът на щаба призна, че данните за ползата от носенето на маски от здрави хора, особено ако не са с най-висока защита, са противоречиви и не се препоръчват от Световната здравна организация.

 

 

 

„Противоречиви са данните за ползването на маски, болните задължително трябва да носят маски, а за здравите са съвсем противоречиви, не се препоръчва от СЗО. Не измисляме неща, които не са в следствие на добри практики, а основните ни източници, за да налагаме мерки, това са Китай, Южна Корея, Израел и големите държави“, каза обаче Мутафчийски и изтъкна, че от вчера същата мярка за маските е наложена в Израел и Австрия.

 

 

 

 

Предложението за тази мярка е дошла именно от него, макар сам преди дни лично каза, че маските създават фалшиво успокоение на хората, че правят нещо за себе си.

 

Колаж: TVN

 

Лупа БГ, Лекс БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

ezgif-3-2631b7a525

АЕЦ „Козлодуй“ е заредила гориво на „Уестингхаус“, престояло 4 г. в Чехия, която е отказала да го използва

юни 6, 2024
линейка

Столичната полиция разследва зверски побой в двора на училище, сниман с телефон

юни 6, 2024
пво-1

НАТО тества противовъздушните отбрани над България и Румъния

юни 6, 2024
big_211212

Неочакван обрат за Георги, обвинен, че е кълцал Дебора с макетно ножче – съдът реши, че арестът му е незаконен

юни 5, 2024
налбантов

Хотелиер от Слънчака избухна: Няма хора! Освен всичко останало са тъпоглави, не се поддават на обучение

юни 5, 2024
клаудия

Соломон Паси и Даниел Лорер се обявиха за роднини на новата президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум

юни 4, 2024