ОБЩЕСТВО

Пет медицински сестри се барикадираха в Народното събрание, отказаха да говорят с психолози

Пет медицински сестри се барикадираха в Народното събрание, отказаха да говорят с психолози

med_sestri

Пет медицински сестри останаха барикадирани цяла нощ в сградата на бившия Партиен дом, след като влязоха на заседанието на парламентарната комисията по здравеопазване със свирка.

 

 

 

Те обявиха, че ще останат вътре, докато не бъдат изпълнени исканията им, свързани с реализацията на работеща здравна реформа и по техните думи достойно заплащане и по-добри условия на труд.

 

 

Вчера медицинските сестри очакваха, че на заседанието на Комисията по здравеопазване ще присъства и ресорният министър Кирил Ананиев, пред когото отново да поставят въпроса за заплатите. Министърът обаче не дойде заради извънредно заседание на здравните министри в Брюксел, където ще бъдат обсъждани мерки срещу коронавируса.

 

Вместо да си тръгнат, сестрите останаха. И от 16 ч. вчера те са в залата и отказват да я напуснат.

Сестрите прекараха там цяла нощ с искане да бъдат чути от компетентните органи в лицето на здравното ведомство.

Психологът Веселин Нинов обясни по БТВ:

 

 

Около два часа след решението на групата протестиращи, т. е около 6 часа бе мобилизиран екип психолози. Хората остават непреклонни в исканията си. Настояват други власи да ги чуят. Хората са отчаяни. Не са чути и са неудовлетворени. Техните искания са справедливи. Това не е начин за диалог. Положихме начин да не ги пресираме. Те не са нарушители на обществения ред. Апелираме другите компетентни органи да са склонни на диалог със сестрите“.

 

 

Медицински работник обясни още: „Сестрите искат диалог с министрерство  на здравеопазването. Дори Бойко Борисов ни излъга. Всички ни излъгаха. Ние искаме медицинските сестри да е защитена професия, както са учителите“.

 

 

Вчера майки на деца с увреждания и медицински сестри обявиха гражданско неподчинение и поискаха и оставката на целия кабинет „Борисов“. Те настояват за работеща здравна система и достойни условия на труд.

 

 

Майките от „Системата ни убива“ обявиха прeди няколко дни безсрочен протест с искане за оставката на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева заради Закона за личните помощи.

 

 

Днес министър Сачева ще отговаря на депутатски въпроси по време на парламентарния контрол. За около час вчера протестиращите блокираха движението по столичния булевард „Дондуков“.

Фрог нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
a29abb95a1c822f1d9f2cfddcaf0989f

Над 3 млн. българи едвам свързват двата края

април 27, 2024
8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024