Криминално

Задължителните маски улесниха крадците – ето какво се случва! ВИДЕО с ексклузивни кадри от въоръжени грабежи

Задължителните маски улесниха крадците – ето какво се случва! ВИДЕО с ексклузивни кадри от въоръжени грабежи

zadalzhitelnite-maski-ulesniha-746

 

 

 

Covid 19 засегна кражбите по домовете, но не и тези в хранителни магазини, големи хипермакети, аптеки ,бензиностанции, както и в големи фирми. Причината според експерти е, че  много хора останаха без работа и доходи. И докато едни помагат на нуждаещи се с храна, както ви показахме в няколко репортажи, други измислиха как да използват извънредното положение, за  да си набавят пари и хранителни продукти по престъпен начин. Задължителната маска се оказа доста потребна за това.

 

 

 

Няколко секунди и маска, която сега е задължително да носим. Като мъжът, който влиза като клиент в квартален магазин в „Обеля“ на 22.04, преди няколко  дни. Мануела Георгиева се приготвяла за края на работния ден.

 

 

 

„В 20 часа може би и 5 минути влиза млад мъж, сравнително млад на 35 години с маска от плат. С качулка и с празна торбичка в ръка за пазар найлонова, застава пред касата с пистолет в ръка и казва : Дай ми парите!“, разказва Мануела Георгиева.

 

 

 

В първия момент помислила, че е  шега. Дава му около 100 лева. От кадрите на охранителните камери се вижда как мъжът посяга да отвори преградата, сложена заради извънредното положение.

„Този човек е доста смел, защото от както сме в извънредно положение тук в магазина се пуска по един човек, другите чакат на опашка“, споделя младата жена.

 

 

 

Всичко  се случва за 46 секунди.

 

„Наистина много се притесних. Наистина мисълта какво можеше да се случи, , но факта, че влиза човек с маска и с качулка сега по никакъв начин сега не те притеснява и не те шокира. Според мен сега тези хора злоупотребяват с това положение. Реално зад тази маска и тази качулка, може да е един нормален мъж без работа, без пари. Вкъщи да го чакат жена, деца и той да реши че това е единствения изход. Този човек може да бъде всеки.“, допълва Мануела.

 

 

Няколко дни в бензиностанция, в близост до магазина на Мануела е извършен идентичен въоръжен обир.

 

 

Мъжът, който влиза отново е  с пистолет и отново е с хирургическа маска. А бензиностанцията се намира в близост до магазина на Мануела. Случва се няколко дни по-рано.

 

 

 

 „Около 4.00 часа сутринта , влиза маскиран човек и вади пистолет и тръгва към касата, вади пистолета насочва го към касиерката , дърпа си касата , прибира си парите , завърта се и дим да го няма“, разказва  Здравко Соколов-работник в бензиностанцията.

Взима целия оборот от 600 лева.

 

 

 

„Не можем да ги забраним тези маски, точно в този момент, но гледаме, заключваме се…“, коментира Николов.

Заключват се и в този магазин в пловдивското село Чалъкови. Само, че крадците тук са доста по-изобретателни. Не идват в работно време и не носят оръжие. Носят обаче костюми, наподобяващи тези  срещу Covid 19.

 

 

 

 От кадрите  охранителните камери на улицата пред магазина  разбираме, че мъжете са четирима./кадри само външни как бягат, няма вътрешни магазина/ Действали са бързо и напълнили няколко торби с храна. Нещо обаче, ги е притеснило защото скрили торбите на колко метра от магазина в изоставена постройка в двора на местната църква.

 

 

 

 

От началото на извънредното положение кражби на хранителни продукти са извършени в десетки големи хипермакети в София. Собствениците отказаха коментар.

Според експерти причината е в това, че в ситуация на извънредно положение хората се чувстват несигурни и това може да доведе до ескалация.

 

 

 

 

„Смятам, че ако не се вземат адекватни мерки в тая насока от страна на граждани и от страна на правораздавателните органи и от страна на собствениците на фирми, ще има доста работа в тая насока. В момента в който икономическата стагнация стане по –голяма, със сигурност това ще доведе на много сериозна ескалация на всички видове престъпления.“, коментира криминалният психолог Тодор Тодоров.

 

 

 

Глас БГ, Нова тв

Криминално

More in Криминално

zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
Image_17290718_40_0

Медицинска сестра заспа в метрото след изтощителна нощна смяна и изчезна. Виждали ли сте Анелия? СНИМКИ

март 2, 2024
d230fb21a1c64398bbb8024011ab9a1c

Bird: Служител на Специализираните полицейски сили е охранявал „SS клуб“ на Нотариуса

март 2, 2024
Image_17282796_40_0

Скитникът с безплатния интернет „Червеният пират“ си признал всичко, обявиха МВР-шефове

март 1, 2024