ОБЩЕСТВО

Последни данни: Нов скок на заразените с COVID-19 у нас за денонощие, вече са над 600!

Последни данни: Нов скок на заразените с COVID-19 у нас за денонощие, вече са над 600!

640_1585229498

 

 

Националният кризисен щаб за борба с коронавируса излезе с последни данни за заразените с коронавирус у нас. По време на редовния брифинг, ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщи, че броят на случаите на заразени у нас са 611.

 

 

 

„Към днешният ден има 30 нови заразени. От тях в болница са приети 13, а са изследвани 498 проби. Увеличението спрямо вчера е с 5,2%. В София има 2 нови случая, а в Кюстендил – 4“, допълни той.

 

 

 

„341 от заразените са мъже, а 270 – жени.  Най-младият на година, а най-възрастния на 90. Има нов случай на заразено медицинско лице, но не от пациент. Има излекувана жена на 70 години в Пазарджик. Средната възраст на излекуваните е 47 години. Има един починал за деня – мъж в Шумен с придружаващи заболявания. Починалите са 24, а средната им възраст е 65,2 години“, обясни още ген. Мутафчийски.

 

 

 

 

Той заяви, че най-големият брой на хоспитализирани е в София, следвани от Пловдив. 27 от лекуваните в болници са в интензивните отделения.

 

 

Вчера броят на жертвите на COVID-19 у нас достигнаха 24 (около 4 на сто от всички заразени), след като щабът съобщи за 65-годишен мъж, починал в МБАЛ-Шумен. Пациентът е бил настанен на 26 март във вътрешното отделение, където е бил диагностициран с пневмония. Веднага му е бил направен PCR тест, който е доказал коронавирусна инфекция. След провеждане на допълнителни изследвания, е установен и карцином на бял дроб. През последните два дни на мъжа са били направени още два PCR теста, които са дали отрицателен резултат. Състоянието му обаче се е влошило и той е издъхнал на 8 април.

 

 

 

В Пазарджик излекувана 70-годишна жена. Общо излекуваните са 31 мъже и 17 мъже.

24 станаха починалите, средната възраст е 65,2 години.

 

 

 

От направените 1016 теста на полицейски служители, които са на средна възраст 39 години, 1007 са с отрицателен резултат. Двама са с прясна зараза, седем са на повече от седмица.

 

 

 

До вчера излекуваните пациенти са 42. БНР съобщи тази сутрин, че в Плевен е изписан петият пациент, излекуван от коронавирусна инфекция. „62-годишен мъж в добро състояние. Той вече е здрав и ще си отиде вкъщи, където трябва 28 дена да спазва карантина. Отрицателна му е пробата и е изписан. В болницата остава само един пациент, който се лекува от Covid-19 за момента. Той е в стабилно състояние, подобряващо се“, съобщиха от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“.

 

 

 

 

Днес в Банско започва масово изследване за COVID-19. Първо тестове ще се направят на хората, които са работили в туристическия бизнес през зимния сезон – в хотели, заведения за хранене и ски училища. Ще бъдат направени около 1000 теста в града. В приоритетната група за изследване ще са и хора работили на терен по време на карантината, а сред тях са медицински персонал, социални работници, служители на общинската администрация на МВР, пожарната служба, Планинската спасителна служба и други контактни лица по препоръка на общопрактикуващите лекари. Възможност да се изследват ще имат и граждани, които желаят. Ще се правят бързи тестове, при които се откриват антитела в организма.

 

 

България се намира в долната половина сред държавите от ЕС по брой заразени и починали от коронавирус, изчисли БГнес. Проучването е обобщено спрямо данните към 15 ч. вчера. При 7 милиона души население в България към вчерашна дата са регистрирани 581 случая на заразени с 23 починали (малко по-късно те станаха 24). На Балканите единствено Хърватия е с по-малко жертви– 18 души при 1282 заразени с коронавирус.

 

 

 

Адриатическата държава е с по-малко население – 4,1 милиона, което като съотношение я прави по-силно по-засегната от коронавируса. От останалите балкански страни-членки на ЕС най-много болни и починали от COVID-19 има в Румъния, която е и най-голяма по територия и население в региона. При 19 млн. души население броят на хората с положителни проби е 4761. 209 души са починали, а 528 са излекувани. Гърция с население от 10,7 млн. има 1853 болни и 81 починали, т.е. 4 пъти повече, отколкото у нас. Броят на излекуваните съответно е 269 души. Тежко е положението в Словения. Тя има население малко над 2 милиона жители и  до вчера има 40 починали. Броят на хората с положителни проби там е 1091.

 

 

Лупа БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

chukov

Боян Чуков: НАТО обсъжда да закрие небето над Западна Украйна. Следват ядрени удари…

май 28, 2024
treta-kolaj

СОФИЯ ПРИВЕТСТВА ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

май 27, 2024
румен

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната. В ход е ескалация

май 27, 2024
столт

Столтенберг от София: НАТО няма да участва във войната в Украйна, войски няма да пращаме

май 27, 2024
марко

Столтенберг бълнува за войски в Русия. Този побъркан човек е подкрепян от най-глупавия лидер в Европа Макрон. Да гласуваме срещу тях!

май 27, 2024
глава

Главчев ще разговаря на 4 очи с шефа на НАТО Столтенберг, военният Запрянов обяви България за „щит срещу руската заплаха“

май 26, 2024