Политика

Активираха и Филчев: Радев отблъсна привържениците си. Злобее отмъстително. Държи се като Че Гевара

Активираха и Филчев: Радев отблъсна привържениците си. Злобее отмъстително. Държи се като Че Гевара

 

big_big_big_0000191612-article279efbf

 

 

Бившият главен прокурор проф. Никола Филчев направи коментар на събитията от последните дни. Пред изданието  „Правен свят“ той заяви, че президентът Румен Радев зове за разрушаване на държавността и това негово поведение „не прилича на офицер от българската армия“.

 

 

 

„Правен свят“: Каква роля играе президентът Радев в тази сложна ситуация? Има ли основание да се иска неговото отстраняване (импийчмънт), както предлагат някои политици?

 

 

 

Не е моя работа да оценявам президенти, но като питате, ще Ви кажа. Такова чудо не е било. Президентът Радев се държи скандално. Той разочарова и отблъсна дори привържениците си.  Какви са фактите? Радев управлява от четири години, правителството на Борисов от три години, а главният прокурор Гешев – от шест месеца. Недоволство от управлението разбира се има. То е основателно, поради крайната беднотия на народа. Хората не се интересуват от финансовата стабилност и макрорамката, а усещат недоимъка по празния си джоб и страдат от невъзможността да се грижат за децата си. И изведнъж се явява Радев с гръм, маскира се като дисидент с 15 хиляди лева заплата, слиза от бронирания мерцедес и оглавява бунта срещу управляващите, т.е. срещу себе си. Като един Че Гевара от преди половин век в Латинска Америка нашият Радев размахва юмруци, крачи твърдо и зове да изметем управляващата мафия и да изхвърлим мутрите от правителството и прокуратурата.

 

 

 

Когато става дума за друг, също политически субект като правителството, тези крайни приказки, макар и недопустими, може да бъдат разбрани. Но президентът Радев си позволи да твърди, че  конституционно създаден държавен орган, какъвто е прокуратурата (с ръководител, който той лично е назначил преди шест месеца) е мафия. Президентът нарече българската прокуратура „мафия“, която трябва да се „измете“ и призова тълпата „да изгони мутрите от прокуратурата“ като уточни, че става дума за главния прокурор Гешев. С това по същество президентът зове да се разруши държавността. А това е повече от глупост, повече от скандал. То е основание за импийчмънт.

 

 

 

Външно Радев се държи като революционера Че Гевара. Но истинските му мотиви са далеч от прогресивните идеи на Че Гевара. Радев не огласи своя програма и идеи, не предложи решения на проблемите, не начерта някаква перспектива пред страната. Той иска да оглави протестите, за да извлече лична политическа изгода. Радев иска властта – да свали правителството, за да назначи свое служебно правителство. И тогава щял да отмъсти на противниците си. „Няма да има прошка при новото служебно правителство“, обясни самият Радев на народа. Тези приказки може да вървят, когато чукаш карти в гарнизонния стол. Но са несъвместими със статута му на държавен глава.

 

 

 

Пита се, защо злобее отмъстително г-н Радев? Защо обяви прокуратурата за мафия, ръководена от мутра, която трябва да се измете? Отговорът е много прост – защото прокуратурата арестува един негов съветник за корупция. Когато преди време същата прокуратура арестува министър от правителството на Борисов, тогава тя беше добра – пазител на закона. А когато прокуратурата арестува чиновник от президентството, тя стана лоша и мафия. Не така, господин Радев! Не е честно. Такова двуличие, злоба и отмъстителност не прилича на офицер от българската народна армия. Сега остана да заплашите с Вашето служебно правителство и мен, като един скромен български пенсионер. Къде забравихте върховенството на закона и евроатлантическите ценности, които изповядвате ?

 

 

 

 

Претърсването на помещения в административната сграда, където работят други лица, а не самият президент, по никакъв начин не нарушава неговия имунитет, предвиден в чл. 103 от Конституцията. Процесуалната страна на имунитета на президента (наказателната му неприкосновеност) включва само забрана „да бъде задържан  и да се възбуди наказателно преследване“ срещу него – чл. 103, ал.4 от Конституцията. Що се отнася до усмихнатия и интелигентен млад човек, съветник на Радев по правните въпроси и борба с корупцията, ще цитирам лидерката на партия „21 век“, която с основание попита по телевизията: „С какво се занимава този президентски съветник по антикорупция? – Урежда съдебни спорове в интерес на бизнесмен, урежда българско гражданство на чужденец, съдейства за заличаване на криминална регистрация на друг, съдейства за сключване на някакъв договор между бизнесмен и брат му. Ако всичко това е вярно, Радев трябва много да се притесни. Тази дейност е много далеч от борбата с корупцията.

 

 

 

По въпроса, има ли основание да започне импийчмънт (процедура за отстраняване) на президента Радев, може да се спори. Преди няколко дни той призова тълпата да свали властта, „да измете мафията и мутрите от правителството и прокуратурата“. Според някои политици това може да се квалифицира като „държавна измяна“ по смисъла на чл. 103 от Конституцията във връзка с чл. 95 от Наказателния кодекс. Но това становище повтарям е спорно.

 

 

 

 

Първо, спорно е дали изобщо е извършен опит към държавна измяна по чл. 95 НК. И второ, дори и да се приеме, че е налице опит, то съучастието на Радев в този опит е в твърде лека форма, за да повлече след себе си наказателна отговорност. Поради това съм сигурен, че този въпрос изобщо няма да се постави и няма да се стигне до обвинение срещу президента за държавна измяна. И това е правилното, мъдрото държавническо решение. Най-важното е  да се запази социалния мир в страната. Съединението прави силата. Два дни по-късно Радев разбра, че е сгрешил и за да замаже положението официално поиска оставката на правителството и главния прокурор. Това обаче е съвсем различно от подстрекаването на протестиращата тълпа да измете правителството и прокуратурата.

 

 

 

 

И накрая един дребен въпрос. Като става дума службата за охрана (НСО) да спазва закона и да охранява само строго определени лица, не трябва да се забравя, че всички чиновници от президентството се обслужват от коли на НСО. А това не е редно. НСО не е безплатна таксиметрова служба на президента. Там работят професионалисти, които имат други, по-важни задачи.

 

 

 

Цялото интервю четете в https://legalworld.bg/ne-taka-gospodin-prezident!-ne-e-chestno

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024