ОБЩЕСТВО

Ден 10: Протести в Лондон, Париж, Мадрид, Копенхаген искат оставките на Борисов и Гешев

Ден 10: Протести в Лондон, Париж, Мадрид, Копенхаген искат оставките на Борисов и Гешев

phpyrzbwj_800x_

 

 

 

Българи, живеещи в чужбина, излязоха на протести днес – в десетия ден от началота им с искания за оставките на премиера Бойко Борисов, третото му правителство и главния прокурор Иван Гешев.

 

 

 

Лондон, Париж, Мадрид, Копенхаген бяха сред градовете, в които сънародниците ни надигнаха глас с искания за оставки.

 

 

 

 

 

Те прибавят и още едно искане към основните две: дистанционно гласуване, което би им позволило да участват в изборите у нас, без да се налага да изминават огромни разстояния и да чакат часове наред пред малкото избирателни секции.

 

 

 

Наши сънародници в Барселона бяха планирали посещение до „къщата в Барселона“ – имотът, свързан с разследване на пране на пари, водещо към българския премиер Бойко Борисов, според испански медии. Изисквания на властите, ограничаващи събиранията обаче осуетиха провеждането му.

 

 

 

Недоволстващи отново се събраха и в София, за да изразят основните си искания, които остават непроменени, въпреки дъжда.

 

 

През предходните дни демонстрациите започваха в 17 часа, но в събота за начален час бе обявен 19 часа.

 

 

 

В Триъгълника на властта в София, въпреки дъжда, започнаха да се събират протестиращи. През предишните дни демонстрантите традиционно тръгваха на шествие от Президентството. Не е ясно дали лошото време няма да наруши традицията. И в събота на място има засилено полицейско присъствие.

 

 

 

 

Протестът днес започна в 19 часа пред Президентството.

 

 

Огромната част от протестиращте са млади хора. Впечатляващото на тези протести е, че участниците в тях са и много креативни. Това се вижда от надписите на плакатите, които носят и всевъзможните колажи и карикатури, които очевидно са направили сами. Ето нещо от днес.

 

 

Много от младежите на площадите обаче не виждат перспектива за себе си в България, въпреки образованието си получено в чужбина. Други пък работят зад граница и са на протеста, защото желанието им да се върнат ги сблъства с невъзможността да намерят реализия тук. Младите хора искат промяна за да имат бъдеще те и децата им в родината.
.

От събитие, организирано в социалните мрежи, стана ясно, че в 19 часа ще се организира и митинг в защита на правото на правосъдния министър Данаил Кирилов да публикува в социалните мрежи. Това му беше забранено преди дни от премиера.

 

 

 

 

Протест се провежда и във Варна. Традиционно жителите на морския град се събраха пред общината, откъдето ще се отправят към площад „Независимост“ и бул. „Владислав Варненчик“. Въпреки, че в съботната вечер демонстрантите във Варна са по-малко, в града не липсва засилено полицейско присъствие.

 

Оф нюз, Петел, Фрог нюз

 

https://offnews.bg/politika/protesti-v-london-parizh-madrid-kopenhagen-iskat-ostavkite-na-boris-733050.html

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

Музеят на сатирата в Габрово издокара Христо Иванов като тлъста куртизанка по жартиери и мазно кафе

май 18, 2024
3304fa90f521d83df63fc0ab1522882e

40% от българите не са прочели нито една книга миналата година, близо 2/3 не са ходили на театър

май 18, 2024
phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
1249613

Колтуклиева: Личният му „Лексус“ стои в двора на кооперацията, а борецът за евроценности използва държавата за лична употреба

май 17, 2024
Image_17939093_40_0

Край на авантата: Даваш стая или апартамент под наем на туристи – НАП разбира веднага

май 17, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024