ОБЩЕСТВО

Най-голямата отплата към Левски е, че не е забравен! Поклон, Апостоле!

Най-голямата отплата към Левски е, че не е забравен! Поклон, Апостоле!

 

 

big_2

 

 

 

183-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски ще бъде отбелязана с редица събития в цялата страна. Кулминацията е на 18 юли в Карлово.

 

Държавният глава Румен Радев ще посети град Левски. Тази година се чества и 75-годишнината от обявяването на Левски за град. В 21.00 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния строй. В 21.10 часа държавният глава Румен Радев ще произнесе тържествено слово.

 

Тържественият митинг-заря в град Карлово, посветен на 183 години от рождението на Васил Левски ще започне в 21.00 часа на площад „Васил Левски“ в града. Председателят на парламента Цвета Караянчева ще приеме почетния караул и ще произнесе слово. На тържествения митинг-заря ще бъде поднесен гирлянд на признателност към делото на Апостола. Председателят на Народното събрание ще поднесе цветя на паметника на Васил Левски.

 

 

Представителни военни подразделения от цялата страна ще участват в ритуалите за честване на годишнината.

 

 

 

 

Според историка Андрей Пантев най-голямата отплата на българите към Левски е, че той не е забравен или иронизиран и отричан.

 

 

 

18 юли е неразривно свързан с Васил Левски. Всяка година на този ден се вглеждаме, вслушваме и се опитваме да разберем вселената Левски.

 

 

 

За значението на Левски за историята и съвремието говори в предаването „Нощен Хоризонт“  проф. Андрей Пантев. По думите му, величието на Дякона се крие в безкористието и тихия героизъм, които той показва:

 

 

 

„Безкористието, което Левски внесе в българското националноосвободително движение, го прави толкова значим. Той се е слял с тогавашния народ и не е искал непременно да стане някакъв.(…) Нашето разочарование от съвременните ни представители е в резултат именно от това, че нито един от тях не казва

 

 

 

„Аз ще сваля този режим, но тържествено ви казвам, че няма да ставам никакъв“. Обикновено всички тези, които страстно се съпротивляват, след това стават някакви, докато Левски никога не е казал, че ще стане княз, министър, дипломат и пр. в бъдеща България. Това го прави особен не само в българския обхват, но и в историята на целия 19 век.“

 

 

 

Цялата тема ТУК

 

Дарик, БНР

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_23a1

Ресторантьор: Стане ли безплатна водата по заведенията, ще има тарикати, които ще поръчват само нея

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024
extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024
IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024