ОБЩЕСТВО

Ден 14: Площадите пак гърмят: Оставка! Оставка! СНИМКИ/ВИДЕО

Ден 14: Площадите пак гърмят: Оставка! Оставка! СНИМКИ/ВИДЕО

den_14
За 17 часа днес бе насрочено началото на 14-ия поред антиправителствен протест в София. Мястото на демонстрацията отново е в карето между сградите на Министерския съвет и Президентството. Започват да се събират протестиращи и в други големи градове на страната.

18  часа: Протестиращи вече се събират в района на площад „Независимост“. Засега обстановката е напълно спокойна. Няма засилено полицейско присъствие. Движението на превозни средства не е затруднено.

 

 

.

 

 

 

Исканията на протестиращите остават същите – оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

 

 

 

 

 
Продължават и съпътстващите протести. Тази вечер пред Съдебната палата в столицата ще се състои и акция под наслов „Масово хвърляне на каскети“ във връзка с исканата оставка на Гешев.

 

 

 

 

Будни граждани, между които е и поетът-протестър Манол Глишев, организират Граждански мегдан в София от тази вечер. Сборният пункт е пред паметника на съветската армията.

 

 

 

Ето и текста, представящ събитието, което започва от днес в центъра на столицата:

 

“Искрените протести на българските граждани срещу корупцията, арогантността и некадърността на Борисов и Гешев трябва да успеят. Премиерът и главният прокурор са двете най-видими лица на унижението, на което е подложен българският народ и затова трябва да изгубят позициите си. Оставка! А сетне и съд, и затвор…

 

Тези справедливи протести обаче биват използвани и от нечисти хора и групи. Истинското послание на гражданите бива подменяно с популизъм, лъжи и руски интереси, прокарвани от нови властолюбци и кандидати на славата. Автентичните гласове биват заглушавани. Националната телевизия директно уволнява неудобни журналисти и цензурира новините си. Христо Иванов беше спрян да говори дори и на протеста, който избухна включително заради неговата успешна акция в Росенец. Същото се отнася до гражданското движение БОЕЦ – България Обединена с Една Цел. Това не бива да се случва повече. Протестите трябва да са успешни – и затова се налага да останат истински. Всеки, който има нещо ценно за казване, трябва да може да го каже.

 

Демократите, честните български граждани, недоволните, заглушаваните хора са добре дошли на Граждански мегдан. Всяка вечер поне до края на юли се събираме под сянката на съветския окупаторски паметник, за да припомним, че той трябва да бъде съборен и повече никога да няма сенки над България.

 

Елате със своите граждански и/или политически каузи – и стига да не сте неонацисти, популисти или неокомунисти, стига да сте нормални хора, които виждат европейското, цивилизовано бъдеще на страната ни, стига да сте адекватни граждани, които имат какво да кажат – за образованието, за защитата на българската природа, за културното ни наследство, за здравеопазването, за социалната справедливост или за частната инициатива – микрофонът ще бъде ваш. Всички сме част от голямата общност на българската нация и мнозина участваме и в по-малки общности, посветени на отделни полезни каузи. Елате и говорете за своята кауза, за своята България, за бъдещето, което виждате. Започваме от днес, сряда, 22 юли, от 18:00 ч. Заповядайте!

 

Знаем, че мнозина от вас ще искат преди това да минат и да хвърлят по един каскет пред Съдебната палата. Направете го! И елате след това при паметника на съветската армия-окупаторка, за да си кажем всичко, което има да си казваме. Защото повече не може така. Не може да се живее в лъжа.

 

17, 50 часа

 

20-годишният Марио от протеста: Три оставки не е достатъчно. Ремонт на правителството не е решение. Решението е изграждане на ново Народно събрание
.

Изцяло пренаписване на конституцията на България, смяна на абсолютно всички кабинети, искам да ни управляват млади хора, които не са алчни, които да не ни окрадат.

 

Това каза пред bTV  20-годишният IT специалист Марио, който днес дойде в триъгълника на властта за 14-тия ден на протестите срещу правителството.

Още не съм решил дали да остана у нас, или да замина в чужбина. Освен това, което казах, искам също да няма разминаване между институциите, визирам НАП и КАТ, и които други също се сетите. Ще дам един пример. Новият начин на процедиране в КАТ показва само, че имаме глоба. Тя трябва да ни бъде връчена лично, но това не ни върши никаква услуга, защото ние отново трябва да ходим дотам и да получим своите актове и глоби, допълни Марио.

 

Ще продължим да изразяваме нашите демократични искания, да показваме гражданското си право. Лошото е, че хората вече започнаха да се уморяват, виждате, че има близо 30 човека сега, но ние няма да се откажем. Всеки ден ще е така до победата. Омръзна ни да бъдем потъпквани и обиждани от властата, те не вземат никакви мерки. Да, Бойко даде три оставки, но това не е достатъчно. Не, ремонт на правителството не е решение, решението е изцяло изграждане на ново Народно събрание. Протестите ще продължат, искаме оставка, това е едва първата крачка, каза още Марио.

 

 

Припомняме, че недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” – хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

 

По-сериозни опити за провокации имаше във втория ден от демонстрациите в столицата.

 

На фона на разгарящото се гражданско недоволство миналата седмица премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри – Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който трябва да бъде гласуван утре. Стана ясно още, че оставките на министрите не са депозирани. Правителството категорично отказва да подаде оставка.

 

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас. В подкрепа на демократичното право на мирно протестиране излязоха и от Европейската комисия.

 

Протести има на българи в чужбина. В редица държави наши сънародници излязоха в подкрепа на протестиращите в страната.
Фрог нюз, Петел

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
7bfd09d69f4f419a8bf9eee06bd000ed

Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира

април 26, 2024