ОБЩЕСТВО

„Евронюз”: Черноморието празно, българите в Гърция и Турция (ВИДЕО)

„Евронюз”: Черноморието празно, българите в Гърция и Турция (ВИДЕО)

 

5435225

 

 

Опитите на българското правителство да спаси летния сезон по морето с насърчаване на вътрешния туризъм ще ударят на камък и разрушаването на природата и неконкурентните цени пак ще насочат хиляди българи към Гърция и Турция.

 

 

 

 

Това съобщава „Евронюз“ в репортаж от България, който е заснет преди решението на гръцките власти да ограничат граничните пунктове, през които могат да влизат българи и преди решението на ЕС на този етап да не се премахва карантината за влизащи от Турция.

По отношение и на двете страни, обаче, остава възможно в следващите две седмици пътуването да се улесни.

 

 

 

„Напълно бяха зачеркнати надеждите на хотелиерите да видят български туристи, решили да прекарат отпуската си при тях. Българите трудно свикнаха да не ходят на своето море когато започнаха да посещават Гърция и сега ще е също толкова трудно да бъдат върнати обратно“, коментира Димитър Попов от Българската асоциация на травъл агентите и туроператорите.

 

 

Почиващите в Гърция българи са станали с 16 на сто повече само за периода между 2016 г. и 2019 г. Пред камерата на международната телевизия причините са разказани от първо лице – цени, срещу които има качество, повече пространство, по-големи плажове, хотели, които не са един върху друг.

 

 

 

 

„Това е основният проблем – строежите развалят крайбрежието. Девствените места се топят, а критиците наричат всичко това „бетономорие“. Повечето от запазената земя е в защитени местности и паркове, но инвеститорите намират различни начини да преодолеят препятствията“, посочва авторът на материала.

 

 

 

Като пример е посочена местността Алепу с небезизвестната подпорна конструкция с вторична функция на ваканционно селище.

 

 

„Опасенията на опонентите на морските курорти са, че запазените места скоро ще приемат български туристи на ол инклузив. Поне засега, обаче, даже намалените цени и държавната помощ не променят ситуацията и плажовете – общински и частни, не са пълни“, завършва материала си „Евронюз“.

 

Вижте видеото тук

 

Лупа БГ

lupa.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

просия

На Балканите едва свързват двата края, България е на незавидно място с висок риск от бедност

юни 16, 2024
big_big_2a01

Киро Брейка: Аз вкарах “Величие” в парламента. БКП и Живков пазеха децата на България, бездарници ни управляват 35 години

юни 15, 2024
f980e376f04a422999843e668d8cb47a

Националният съвет на БСП излезе с обръщение

юни 15, 2024
30514a460219aa90ae4f7dfd52a7f7f1

Отново пращаме „още излишно за българската армия военно оборудване и техника“ на Украйна

юни 14, 2024
Image_18177977_40_0

Радев поиска начална военна подготовка за младите

юни 14, 2024
big_2f10

Як скандал в ефир: Шефът на „Величие“ жегна Цветанка Ризова за любовник, плаши със съд

юни 13, 2024