Политика

Захариева: Не сме бананова република, та някой да ни нарежда, не е важно дали САЩ подкрепят правителството

Захариева: Не сме бананова република, та някой да ни нарежда, не е важно дали САЩ подкрепят правителството

big_ilnil

 

 

 

Посланикът на САЩ Херо Мустафа е уверила министър Екатерина Захариева, че призивът за спазването на върховенството на закона в България не е насочена срещу правителството. Това заяви в студиото на bTV вицепремиерът.

 

 

Според външният министър, управлението има подкрепа от САЩ, но това не е най-важното. „Не сме бананова република, по-важно е да имаме подкрепа от избирателите, не от която и да е друга държава“, коментира Захариева.

 

 

 

Тя коментира също, че ДПС винаги са били с ясна евроатлантическа позиция, за разлика от БСП. Според външния министър президентът Румен Радев е сбъркал с позицията си по въпроса за сделката за F-16.

 

 

 

“Това не са просто самолети“, подчерта Захариева и допълни, че военната ни авиация трябва да е съвместима с тази на съюзниците ни в НАТО.

 

 

 

 

Чуваме хората. Най-лесно е да подадем оставка. Отговорното е да останем и да се опитаме в това време да адресираме част от исканията на тези хора и да се подготвим добре за шанса, който се даде от Европейския съвет. Това, което аз успявам да чуя от хората е, че искат машинно гласуване, добро бъдеще за децата си.

 

 

 

„Това бяха едни от най-вялите дебати, на които съм присъствала. Очевидно не могат да се консолидират. Единствената политическа партия, която ги подкрепи, беше ДПС“, коментира Захариева по повод вчерашния вот на недоверие срещу кабинета.

Тя посочи, че подобни гласувания винаги са консолидиращи за управлението.

 

 

 

Чуваме хората. Знак за поисканите министерски оставки на успешни министри е, че премиерът чува хората. Решенията обаче ще се вземат след коалиционен съвет, посочи няколко пъти Захариева.

 

 

 

Повод за изказването й бе похвалата на министър Владислав Горанов. Захариева определи като исторически успех влизането на България в ERM II. Въпрос обаче се появи – защо се искат оставките на подобни успешни хора.

 

 

 

„И тримата министри работят добре. Министър-председателят има правото да уволнява министри. Причината за неговото решение бе, че чува хората. Не е вярно, че не ги чува“, заяви Захариева и допълни, че тя няма усещането тези лица да са свързани с ДПС и Делян Пеевски.

 

 

 

Отказа обаче да даде оценка успешен ли е министър Данаил Кирилов. Захариева бе категорична – забраната да пише във Facebook, която наложи премиерът Борисов е била правилна.

 

 

 

 

„Не може да пише такива неща и да изразява мнението си по този начин. Мисля, че се опитва да направи каквото е възможно в рамките на неговите правомощия, но публичните му изяви са крайно неприемливи“, коментира Захариева.

 

 

 

 

Тя заяви, че не знае дали предишните служебни кабинети са „редени от Шиши“, както бе посочено. Захариева коментира, че от тях познава единствено служебният премиер Герджиков.

 

 

 

 

Бележката от американското посолство Захариева вижда като нещо нормално.

 

 

 

Виципремеирът отказа да даде ясна оценка за действията на прокуратурата, въпреки че управляващите слушат исканията на хората. Едно от тях е именно оставката на главния прокурор Иван Гешев.

 

 

 

„Мисля, че е крайно неприемливо и недопустимо изпълнителната власт да иска оставки на когого и да било от съдебната власт. Хората могат да го искат. Оценката на прокуратурата ще дойде след повече време. Това е началото на мандата. аз съм институционален човек – всеки трябва да се придържа към законите“, коментира Захариева, но приклещена в ъгъла от журналистически въпроси най-накрая отговори:

 

 

 

„Мисля, че колкото по-тихо се работи в правосъдието, толкова по-добре. Някои от акциите са доста публични, но не винаги зависи от тях. Вие, медиите, разбирате понякога от други източници“, посочи Захариева.

 

 

 

Тя коментира и шумната акция в Президентството, която запали клечката на общественото недоволство:

 

„Нито един човек в тази сграда няма имунитет. Може да се извърши по законовия ред, но се надявах да стане по-тихо“, коментира Захариева.

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024