ОБЩЕСТВО

Кунчев: Има масово нежелание да се спазват мерките. Не знам какво ще правим като дойде и грипната вълна

Кунчев: Има масово нежелание да се спазват мерките. Не знам какво ще правим като дойде и грипната вълна

21
Умора от страна на обществото и активно нежелание да се спазват мерките срещу разпространението на COVID-19 у нас. Тази тенденция забелязва д-р Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб.
Видно е, че има тенденция на нарастване на новооткритите случаи, а е достатъчно да се разходим из големите градове и да видим, че има масово неспазване на мерките, изтъкна Кунчев.

По думите му България вече се “стреми” да достигне 2-3 място по заболеваемост в цяла Европа, след Швеция и Португалия. Има и нарастване на случаите на инфекцията при по-млади хора.

 

 

 

“Ние сме напълно наясно от самото начало, че не можем да спрем разпространението, това е невъзможно при въздушно-капкова инфекция“, обясни Кунчев пред БНТ.

 

 

Той посочи, че процентът на установените положителни проби е сравнително еднакъв – между 4 и 6 процента. Очевидно е, че има тенденция на новооткритите случаи, посочи още д-р Кунчев.

 

 

 

Той обаче предупреди – предстоящата грипна епидемия може да изтощи здравната система.

 

 

Кунчев посочи, че се наложила промяна в тактиката за лечение, като били изписани от болницата по-леките случаи на заразени хора от коронавирус. Оттам броят на лицата се намалява като процент приети в болницата.

 

 

От септември нататък ще се появят другите респираторни вируси, към края на декември ще има друг грип, а януари и февруари ще дойде нормалната сезонна епидемия. Не знам какво трябва да направим, за да можем да издържим още една такава вълна, призна доц. Кунчев и посочи, че тогава ще се правят още повече тестове, за да се установи от какво са болни хората.

 

 

 

Той се надява към края на септември месец да има налична ваксина срещу коронавируса и процентът на защитени хора да бъде по-голям. Доц. Кунчев се надява и здравната система да може да издържи при евентуално по-голямо натоварване на заболелите от коронавирус.

 

 

 

Вчера Кунчев е бил в образователното министерство, като се обмисля как да бъдат предпазни децата за новата учебна година и да не ползват междучасията по едно и също време, как да се направи организация да не обикалят по кабинети и как да се дезинфекцира въздухът.

 

 

 

 

Доц. Ангел Кунчев коментира и протестите в столицата като отбеляза, че ако протестиращите са разумни и спазват дистанция рискът от заразяване от коронавирус е по-малък, но всяко събиране на хора, където и да било, носи риск и всичко зависи от нашето поведение.

 

 

 

БНТ, Фрог

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
7bfd09d69f4f419a8bf9eee06bd000ed

Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира

април 26, 2024